Imposter syndrome – jeg skulle aldri vært her …

To personer som diskuterer konsekvensene av imposter syndrome. Foto

Du kjenner følelsen: Du er ikke like flink som de rundt deg tror. Alle andre mestrer jobben sin, men ikke du. Du fikk jobben foran andre med mer kompetanse. Hva kan du gjøre for å ha det bedre på jobben, også når usikkerheten sniker seg innpå deg?

Imposter syndrome, eller bedragersyndromet, handler om at du tviler på dine egne evner og frykter at du blir avslørt som en bedrager.

Du føler at du ikke er så dyktig som andre tror du er – og at du egentlig ikke fortjener den posisjonen du har.

Imposter syndrome er usedvanlig vanlig

Bedragersyndromet er vanlig blant mange som lykkes. Men følelsen av å være en bedrager stemmer sjelden overens med virkeligheten.

Og selv om du kanskje er flink til å gi ros til andre, er det ikke alltid du er like flink til å anerkjenne dine egne resultater.

Det er fort gjort for oss alle å sammenlikne oss med andre. Vi kan se på andre som er i samme stilling eller situasjon som oss og være misunnelig på over hvor enkelt de tilsynelatende takler arbeidsoppgaver, stress, forventninger og tidsklemmer.

Men dette er som oftest nettopp det. Tilsynelatende. Alle kjenner til tider på press og at de ikke lever opp til sine egne og andres forventninger. Det er godt mulig at de samme personene du sammenlikner deg med og ser opp til, har akkurat de samme tankene som deg.

Her er noen råd som kan hjelpe deg litt på vei:

Anerkjenn dine egne prestasjoner. Et konkret tips er å skrive ned tre positive ting som du har gjort på jobben den dagen. På denne måten får du reflektert over innsatsen din.

Gi konkret og tydelig ros til kollegene dine. Når du gir hyggelige tilbakemeldinger til andre, er det bra for dem – og det gjør det noe med deg når du anerkjenner andre!

Snakk med noen du stoler på om dine bekymringer. Når du diskuterer dine følelser og tanker med en kollega, coach eller venn, kan det hjelpe deg til å få et nytt perspektiv.

Fokuser på vekst og læring i stedet for å tenke at du må være perfekt. Ingen er perfekte, og det er viktig å akseptere at feil og utfordringer er en naturlig del av utviklingen. På programmet Kommunikasjon og ledelse får du utvikle deg, trene og lære sammen med andre ledere.

Husk å ta vare på deg selv. Å prioritere selvomsorg er avgjørende for å opprettholde et sunt selvbilde og redusere følelsen av bedragersyndromet.

PS:
Lytt til podcasten Pia og Psyken, episode #148 om bedragersyndromet med vår egen Ellen Breiby
Les blogginnlegget Imposter Syndrome – Når du føler deg som en bedrager på arbeidsplassen