Føler du noen ganger at du ikke er så flink som de rundt deg tilsynelatende tror? At alle andre mestrer jobben sin, mens du ikke helt vet hva du skal gjøre? At du fikk jobben din på bekostning av noen som er mer kompetente enn deg selv? Jeg tør å påstå at de aller fleste har kjent på en eller flere av disse følelsene i løpet av sin karriereI. I programmet Kommunikasjon og lederskap jobber vi ofte med personer som har disse tankene – og hjelper de med å få tilbake mestringsfølelsen og selvtilliten .
Hva er «Imposter syndrome»?
«Imposter syndrome», eller «bedragersyndromet» som det ofte kalles på norsk, er et psykologisk fenomen som ble oppdaget og navngitt i 1978, av de kliniske psykologene Puline R. Clance og Suzanne A. Imes. De fant at kompetente, vellykkete kvinner ofte følte de ikke fortjente den suksessen de hadde oppnådd, men snarere at de var bedragere som en dag ville bli avslørt. Senere studier har vist at dette fenomenet (ordet «syndrom» er misvisende) forekommer hos begge kjønn, og i alle aldre.
På arbeidsplassen er det viktig at de ansatte føler seg trygge på seg selv og sine oppgaver for å kunne prestere på et høyt nivå. Hva kan du som leder gjøre for å unngå at dine medarbeidere føler seg som bedragere, og hva kan du gjøre hvis det er du selv som har disse tankene?
Min personlige erfaring
For 17 år siden begynte jeg i Dale Carnegie Training. Etter å ha gjennomført en massiv utdanning for å bli sertifisert trener, ble jeg endelig ansvarlig for egne leveranser. De to første årene som selvstendig trener hadde jeg konstant krampe i tærne under deler av leveransene. Antageligvis var leveransene bra, siden jeg fremdeles jobber her og mine første kunder ble værende i mange år. Krampene kom av redselen for å bli avslørt for at jeg ikke var god nok til å gi kundene det de trengte. Så unødvendig bruk av energi! Den dag i dag kan jeg fremdeles fra tid til annen ta meg selv i å føle at jeg ikke er god nok, som for eksempel rett før sommerferien, da jeg satt i et møte med et rekrutteringsselskap. Lederen for selskapet fortalte meg at hans opplevelse av oss var at vi var et av få selskaper som evnet å jobbe strategisk med sine kunder. Jeg, strategisk? Jeg ser på meg selv som taktisk, og alt for kortsiktig i min tankegang. Fremdeles har jeg problemer med å tro at han har rett..
For 7 år siden overtok jeg Dale Carnegie Training Norge som selvstendig franchise eier. Som ledertrener har jeg nå jobbet med tusenvis av ledere, mellomledere, talenter og medarbeidere.
Stadig møter jeg personer som imponerer meg med dyptgående kunnskap, bred kompetanse og høy gjennomføringsevne, men som det virker som om de ikke evner å se selv. Tvert imot kan de legge ut om hvordan de føler de ikke presterer på det nivået som kan forventes av dem, og til og med at de har dårlig samvittighet ovenfor sin arbeidsgiver og sine medarbeidere. På den andre siden finnes de som ikke imponerer meg nevneverdig, men som selv mener de fortjener mer skryt, lønn, ansvar og anerkjennelse, enn det de får i dag.
Hvis vi skal koble dette opp mot et psykologisk fenomen, så minner det kanskje mer om den kjente Dunning-Kruger effekten enn bedragersyndromet, men konklusjonen er uansett at vi mennesker ofte er urovekkende dårlige til å evaluere oss selv.
Hva kan du gjøre for dine ansatte?
Så hva er det som fører til denne usikkerheten over egne evner, og hva kan du som leder gjøre for å redusere sjansen for at dine medarbeidere føler seg som bedragere? Jeg tror mye av problemet ligger i mangel på selvtillit, og mangel på ros og anerkjennelse for den jobben som blir gjort. I Dale Carnegie Training har vi 30 tilnærminger for samarbeid, lederskap og relasjoner som vi streber etter å følge, og som vi lærer bort til våre kunder og samarbeidspartnere. Fem av tilnærmingene for godt lederskap er:
- Begynn med ros og vis at du setter pris på din medarbeider
- Fortell om dine egne feilgrep før du kritiserer den andre personen
- La den andre personen redde ansikt
- Ros alle fremskritt, store som små
- Vær oppmuntrende – få feilen til å virke lett å rette opp
Nytt er at du nå kan laste ned våre plakater (pdf) som viser alle de 30 tilnærmingene!
Ved å alltid starte med ros før eventuell kritikk, fortelle om egne feilgrep først, og ikke overdramatisere situasjonen, vil den ansatte forstå at alle gjør feil til tider, at du uansett er fornøyd med personens innsats og arbeid, og at det er fullt mulig å rette opp eventuelle feiltak. Hvis den ansatte føler at du eller noen andre er «ute etter å ta dem» og at ingenting er godt nok, forsvinner motivasjonen til å yte det lille ekstra raskt.
For at en medarbeider, og da spesielt en som nylig er ansatt, skal utvikle en trygghet på arbeidsplassen, er det viktig at personen føler seg sikker på seg selv, sine medarbeidere og sine arbeidsoppgaver. En tilstrekkelig opplæring i arbeidsoppgaver, tydelighet over hvilke forventninger som stilles, klarhet i hvilke verdier, mål og visjoner selskapet har, fokus på sosial integrering, og tett oppfølging i introduksjonsperioden, er derfor essensiell. Den ansatte må ikke minst føle at hun eller han har blitt gitt tid og tillit til å tilvenne seg nye arbeidsoppgaver og utvikle seg i arbeidet. De beste lederne evner å få det beste ut av sine medarbeidere, men det er ikke gjort i løpet av en dag, uke eller måned. Gi derfor personen tid til å tilvenne seg et nytt miljø og nye arbeidsoppgaver, og ros alle fremskritt, store som små.
Disse rådene omhandler for det meste hvordan en skal forholde seg til nye ansatte, eller ansatte som har gjort en feil. Men som tidligere nevnt ble bedragersyndromet opprinnelig oppdaget i personer med høy kompetanse og gode prestasjoner. Det er lett å tenke at de som virker som om de har full kontroll og mestrer arbeidet sitt til det fulle, ikke behøver veiledning og tilbakemeldinger, men ros og anerkjennelse er noe alle har godt av, uansett ansiennitet, personlighet eller resultater å vise til.
Hvordan kan du lykkes og trives bedre i din rolle?
I programmet Kommunikasjon og lederskap fokuserer du på det som er viktig for deg innen relasjonsbygging, struktur, stresshåndtering, kommunikasjon og lederskap – og jobber alltid med reelle problemstillinger i din arbeidshverdag og konkrete mål du setter deg.
Hva kan du gjøre når det er du som føler deg som bedrageren?
Som du ser er det mye du som leder kan gjøre for at dine medarbeidere skal bli mer selvsikre og føle at de fortjener den anerkjennelsen og suksessen de oppnår, men hva når det er du selv som opplever å føle deg som en bedrager? Kanskje ble du utnevnt som leder uten at du egentlig ba om det, og nå tenker du at du ikke fortjente den muligheten. Kanskje føler du at du ikke er den naturlige lederen som vi så ofte (tror vi) ser i mennesker rundt oss.
Vi har tidligere skrevet et innlegg om hvordan du takler press bedre, og det er ofte en god start på hvordan vi kan bli tryggere på oss selv.
Selv om vi kanskje er flinke til å gi ros til andre, er det ikke alltid vi er like flinke til å anerkjenne våre egne bragder. En teknikk vi lærer bort i vårt program Kommunikasjon og lederskap, er å hver dag skrive ned tre positive ting, små eller store, som du har gjort på jobben den dagen. På denne måten får du reflektert over din egen innsats, og trolig vil du bli positivt overrasket over nøyaktig hvor mye du faktisk gjør i løpet av en arbeidsuke som er bra.
Et annet problem vi mennesker ofte har, er at vi i for stor grad sammenligner oss med andre. Vi kan se på andre som er i samme stilling eller situasjon som oss, og føle en misunnelse over hvor enkelt de tilsynelatende takler arbeidsoppgaver, stress, forventninger og tidsklemmer. Men dette er som oftest nettopp det; tilsynelatende. Alle kjenner til tider på press, og at de ikke lever opp til sine egne og andres forventninger. Det er godt mulig at de samme personene du sammenlikner deg med og misunner, har akkurat de samme tankene som deg.
Oppsummering
Så mitt råd til deg er å oppriktig anerkjenne og rose prestasjoner, om det så er en medarbeiders eller dine egne. Vi må tørre å stole på at vi er gode nok, være stolte av våre oppnåelser, og unngå å hele tiden sammenligne oss selv med andre. Det er en grunn til at vi er der vi er i dag og har lyktes med det vi har lyktes med, og det er fullt fortjent.
– Ellen
Hvordan kan du få økt mestringsfølelse og nå målene dine?
Lurer du på hvordan vi kan hjelpe deg, ditt team eller selskap til å prestere bedre? Eller ønsker du bare en prat om dine utfordringer på jobben? Fyll inn skjemaet under så tar vi kontakt med deg.
.