Engasjerte medarbeidere presterer bedre
  Skriv ut  

Ta ferie med god samvittighet

Ingrid_liten
Tips fra Ingrid
 

Vi er i juni, og sommerferien nærmer seg. Det betyr også at vi avslutter et kvartal, noe som gjerne innebærer en rekke forpliktelser og oppgaver som skal ferdigstilles. Så hva skal til for at du tar ferie med god samvittighet? 
Denne måneden vil jeg dele hvordan jeg forbereder meg for både sommerferien og høsten. Det er ofte enkle grep som skal til for å lande oppgaver og kunne gå inn i ferien med større ro! Nøkkelen er å planlegge!

 •             Avklar jobbforventninger
  Dette gjelder både oppover og nedover i organisasjonen. Avklar arbeidsoppgaver og forventninger med din leder. Kanskje finner dere ut at du har høyere forventninger til deg selv, enn din leder har. Å sette felles mål gir deg en bekreftelse på om du står til forventningene. Snakk med dine medarbeidere, så dere får avklart felles forventninger. På denne måten får du ro ved at du vet hva du kan forvente av dine medarbeidere, og de vet hva de skal gjøre for å leve opp til forventningene.

  ·         Lær deg å si nei
  Noen ganger kan det være vanskelig å prioritere og sette av tid til de rette oppgavene.  Sørg for at du har fokus på de riktige oppgavene før ferien. Hva gjør du i dag, som må gjøres før ferien, og hva kan vente? Noen ganger tar vi også på oss for mange oppgaver som ikke er meningsfulle eller viktige for oss personlig. En fin huskeregel er å spørre seg selv; bidrar denne oppgaven til at jeg eller organisasjonen når de uttalte målene?
   Hvis svaret er nei bør oppgaven kanskje stå lengre ned på din prioriteringsliste.

  ·         Ro ned tempoet 
  Når vi strekker kapasiteten vår til det ytterste, begynner vi å stresse, noe som kan gå på bekostning av kvaliteten i arbeidet. Det kan være lurt å roe ned tempoet siste uken før ferien, og bruke den uken på å planlegge de to første ukene etter ferien. Da rekker du å få oversikt, samt du kan ta hastesaker fortløpende.

  ·         Skriv en liste og prioriter
  For meg fungerer det å sette de viktigste oppgavene i kalenderen, samtidig som jeg har en notatbok hvor jeg fører en oversikt over alt jeg må få med meg. Det viktigste er å få laget en prioriteringsliste. Tenk over hva du må bli ferdig med før sommeren, og hva som kan vente. Prioriter de store oppgavene, som krever mest tid og energi, først. Start dagen med den mest utfordrende oppgaven. Det er gjerne de utfordrende oppgavene vi har utsatt som vi ofte tenker på når vi er på ferie.

  ·         Deleger og lag gode rutiner for ferieavvikling
  Når du går igjennom prioriteringslisten din, se etter mulighetene for å delegere oppgaver. Skal noen andre kollegaer være igjen når du tar ferie? Kan de gjøre unna noen av dine oppgaver da? Et tips er å ha en god rutine for ferieavvikling, så dere i teamet eller avdelingen er trygge på at alle viktige oppgaver blir ivaretatt også i ferien.  

  ·         Planlegg høsten, og rydd unna
  De flest av oss har nok allerede nå en viss oversikt over aktivitetene eller arbeidsoppgavene for høsten. For meg er det særlig viktig å få booket møter og leveranser for høsten i kalenderen. På den måten blir det lettere å starte opp etter sommerferien, samtidig som det gir meg større ro før ferien. Bruk den siste uken før ferien på å tømme mail-innboksen, og rydde kontorpulten din. Da er det mye hyggeligere å komme tilbake fra ferie!


  ·         Noter ned ideene dine i ferien
  Skriv ned tanker som du ikke kan «bli kvitt» i ferien, ideer som du får, tips du hører og andre ting som inspirerer deg elektronisk på telefonen, eller kjøp deg en liten notatbok. Mange ganger får jeg de beste ideene og tankene når jeg har ferie og kobler av. Om jeg ikke skriver de ned blir de jo glemt. Notatene kan igjen hjelpe meg å nå mål til høsten!

  ·         Når du er på ferie, vær på ferie
  Dette er et prinsipp jeg bruker for meg selv for å klargjøre hva det er jeg kan gjøre noe med, og hva jeg rett og slett må gi slipp på der og da. Når du er på ferie, forsøk å legge fra deg alt du gjorde før ferien, og alt du skal gjøre når du kommer på jobb igjen etter sommeren.  Lev i dagtette rom, og nyt ferien! 


  God ferie!  

 
 

Tilbake

 
 

Bygdøy Allé 2, P.B. 573, Sentrum, Oslo N-0105, NO
Tlf:+47 900 90 916

Følg oss på

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. Alle rettigheter.
Webside design og utvikling av Americaneagle.com