Engasjerte medarbeidere presterer bedre
  Skriv ut  

Public speaking pays the fare for some business travelers

peter_handal
 

- Av Joe Sharkey for NY Times

De kritthvite knoklene til medpassasjeren som mumler nervøst på flyet kan være et tilfelle av flyskrekk. Det kan også være et tilfelle av frykt for å holde presentasjoner.

Det er mange tusen bedriftsmøter, messer, konferanser og andre arrangementer hvert år, og møtevirksomhet har vokst både nasjonalt og internasjonalt. På alle arrangementene finner du også et utvalg foredragsholdere. Jeg gjetter at i hver flyavgang finner du minst en forretningsreisende som er på vei et sted for å holde en presentasjon av et eller annet slag, kan det stemme?

«Jeg har egentlig ikke tenkt på det på den måten, men det er jo åpenbart sant» sier Peter V. Handal, CEO i Dale Carnegie Training, et selskap som tilbyr trening i kommunikasjon og lederskap.

Det å snakke foran en gruppe mennesker er et grunnleggende krav i mange jobber, helt fra resepsjonen til talerstolen. Men det er også en blomstrende virksomhet som sysselsetter tusenvis av mennesker som lever av å reise for å holde foredrag som gir dem alt fra 1500 til 200 000 dollar i timen.

Over 200 000 dollar for en tale? Vel, det var omtrent det Bill Clinton fikk i gjennomsnitt per tale i 2011, hvor han tjente 13,4 millioner dollar for 54 taler. Dette i følge en analyse CNN har gjort på bakgrunn av avslørende finansielle uttalelser av utenriksminister Hillary Rodham Clinton.

Mr. Clinton er heller ikke alene i toppsjiktet av svært godt betalte foredragsholdere. Blant engelskspråklige talere er Rudolph W. Giuliani, Sarah Palin, Oprah Winfrey, Alan Greenspan, Al Gore, Richard Branson og flere på listen over de som tjener over 100 000 dollar for en tale.

Det er også mange andre med et stort spekter av spesialiteter, som holder presentasjoner. En indikasjon på at denne trenden øker er veksten i virksomheten av messe- og møteplanlegging. I 2010 var 71,600 mennesker ansatt som møte-, og arrangements planleggere i USA. Tallet er «forventet å vokse med 44 % fra 2010 til 2020 - mye fortere enn gjennomsnittet» i følge Burweau of Labor Statistics.

Og selv om det er vanskelig å se for seg at Bill Clinton eller Richard Branson noen sinne har opplevd nervøsitet i forbindelse med å holde presentasjoner, er det å prate foran en gruppe mennesker en stor kilde til nervøsitet blant mange forretningsfolk.

«Mange mennesker er virkelig redde for å prate foran en gruppe mennesker» sier Peter V. Handal.

Som observert på websiden til «Toastmasters International», en nonprofit gruppe som oppmuntrer folk til å utvikle sine taleferdigheter i sine 15,500 klubber rundt om i verden: «Tro det eller ei, men dine sjanser for å dø av sceneskrekk er minimale»

På den andre siden, selv om du er vant til å prate foran mennesker, vil du sannsynligvis kunne forbedre dine evner ved hjelp av organisasjoner som driver med trening av kommunikasjon og taleferdighet.

Handal sier at Dale Carnegie utøver stressvennlig coaching. «Vi får deltakerne til å reise seg opp foran en gruppe mennesker og gi en og to minutters presentasjoner. Dette gjør de flere ganger i løpet av programmet, samtidig som de coaches på direkten».

Da jeg var yngre ble jeg helt fra meg av tanken på å holde en presentasjon. Husker du Jackie Gleason sin figur Ralph Kramden uttale ordene «Homina Homina Homina» fordi tungen knøt seg da han skulle holde tale?Det var det jeg var redd skulle skje med meg, men etter par ganger ved talerstolen fikk jeg taket på det. Tillit er nøkkelen, som Mr. Handal sier.

En utfordring for tale- og presentasjonsholdere er faktisk moderne teknologi. På store arrangementer er ansiktet til den som taler ofte blåst opp på store skjermer, noe som gir folk mulighet til å se ting som tidligere ikke var synlig på samme måte.

«Hvis du er på en scene i et rom med 2000 mennesker, vil de fleste ha vanskeligheter med å se små bevegelser og endringer i ansiktsuttrykket ditt» sier Handal. Men med de store skjermene «kan plutselig alle se dette, noe som gjør kroppsspråk mye viktigere enn det var før».

Han legger til: «En av de tingene vi lærer folk er å være mer avslappet og naturlige på scenen. Jeg trodde jeg smilte tidligere, men etter å ha deltatt i et program, og så en video av meg selv sammen med en trener, innså jeg at jeg så skikkelig sur ut. Det var lite samsvar mellom hva jeg trodde jeg gjorde, og hva jeg faktisk gjorde på videoen».

Hvis du nå skulle være en av de som får 25 000-, 50 000, eller til og med 100 000 dollar for en presentasjon, eksklusiv hotellsuite og flybillett på første klasse, er dette sannsynligvis ikke er problem lengre. Da har du uten tvil en del å smile for.

Original artikkel av Joe Sharkey for NY times
http://www.nytimes.com/2012/10/09/business/public-speaking-pays-the-fare-for-some-business-travelers.html?_r=0

 

Tilbake

 
 

Bygdøy Allé 2, P.B. 573, Sentrum, Oslo N-0105, NO
Tlf:+47 900 90 916

Følg oss på

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. Alle rettigheter.
Webside design og utvikling av Americaneagle.com