Avslutningen torsdag 25. november

Takk for en strålende avslutning og fest 🙂 Vær fornøyd med hva du har fått til.

Nå gjelder det å holde seg selv ansvarlig for nytt mål og fremtidsbilde som du uttalte på avslutningen. Første aktivitet er kanskje allerede tatt?

Når vi møtes igjen 12. januar kl. 14 så gleder vi oss til å høre hvordan det har gått.


Hvor og når?

Sted: Lysaker Torg 35
Tid: 12:00 – 16:00

Sustainment session – 12. januar 14:00 – 16:00

..


Hvem kommer du til å bli kjent med?.

Deltakere i programmet

Anja Thoresen Nav Økonomitjeneste – Annika Bodemar – Norges Idrettshøyskole – Dominik Myzoglad Sikker Bemanning AS – Eszter Horvati Bouvet Norge AS – Henrik Kjærvik Lime Technologies – Jonas Lund AF Byggfornyelse – Jostein Myklathun Betonmast Buskerud-Vestfold AS – Kristian Prøis Rusten AF Anlegg – Kristoffer Høegh Mysen Bouvet Norge AS – Ole Gunnar Medland Hansen Betonmast Buskerud-Vestfold AS – Patrik Hallenborg Stabilator AS – Sanjin Rupic Betonmast Asker og Bærum AS – Therese Askeland DNB – Thomas Høie Sector Alarm IT – Tommy Sommerseth Betonmast Asker og Bærum AS – Trude Sjetnan Privatperson

Veiledere i programmet:

Sjur Hansteen/ Hansteen AS
Kari Vanebo/ Norges Idrettsforbund
Erik Thomas Enger/ Sparebank 1 BV
Marcus Daniel Hall/ Norwegian Air Shuttle AS


Ressurser

Her finner du ressurser du kan bruke før, under og etter prosessen

Bilder

Forberedelser til tidligere samlinger

«When life gives you lemons, make lemonade!» Vi har vært gjennom 11 morsomme, energirike og utfordrende samlinger og tatt mange steg sammen. Vi har fått alle sitronene og trenger bare å lage en god cocktail til samling 12. Velkommen til feiring!

Inspirere – hva handler det egentlig om?

Å kunne bevege andre og treffe både hodet og hjertet. Gjør vi det på jobben kan vi påvirke kulturen som igjen påvirker resultatene! Takk for personlige, viktige og sterke historier! Inspirerende. Og at jeg selv skulle få kjenne så mye på egne følelser i auditoriet, var en ny opplevelse.. Takk for støtten 🙂

Neste torsdag setter vi kronen på verket!

Tenk på hvem du skal formidle til – først og fremst din leder. Deretter dine kollegaer i programmet gjennom de siste 12 ukene.

Det viktigste er hva du har utviklet gjennom 12 uker. Hvordan var du før og hvordan er du nå. Hva er annerledes i din adferd? Sett fokus på STORYTELLING (som vi er blitt helt rå på) – en historie som gjenspeiler noe av det du har utviklet. Du får gjøre det akkurat slik du vil – malen under er INGEN MAL men kun for å gi noen ideer.

Rapporten har 2 deler. Bruk din kreativitet. Noen stikkord følger her:

Del 1 – Viktigste læring fra prosessen / Resultatrapport – 2 min

Start med et PANG og fang oppmerksomheten gjennom storytelling eller andre inspirerende åpninger. Snakk ut fra eksempler, alltid! Når, hva og med hvem? Ha fokus på din ENE til maks tre viktigste læringer.

Hvordan var du før og nå? Hva har du lært om deg selv? Hvor synder du fremdeles og hvilke innsikter har du fått? Dette er inspirerende å høre om. Har du oppnådd ditt forretningsmål (målbare resultater trigger den rasjonelle delen av hjernen) si det!!! hvis ikke – fortell hva du har fått til.

KRAV: ha med bevis OG involver publikum
A+R – valgfritt

Del 2 – nytt mål/fremtidsbilde –  30-40 s
Beskrivelse av nytt mål og første aktivitet eller beskrivelse av fremtidsbilde. Ta gjerne en ny prat med din leder og la lederen ha eierskap til ditt nye fremtidsbilde. I fremtidsbildet kan du fortelle om det du ønsker: ny roller, ansvar eller noe som skaper verdi for bedriften.

Vær kreativ, overrask oss. Bruk BEVIS (gjenstand), rollespill eller en analogi, for å forsterke din presentasjon. Tegn gjerne eller vis bilde av ditt nye fremtidsbilde! Tegning, bilde, musikk – alt er lov!

EKSEMPEL PÅ AVSLUTNINGSPRESENTASJON FRA VÅR GRUPPELEDER SJUR:

Vi skal også introdusere en annen deltager. Ikke fortell noen hvem du skal introdusere. Vi får ca. 20 sek. Avslør navnet helt på slutten av introduksjonen.

Har du bilder, musikk etc. du vil bruke, må ingrid få dette tilsendt senest tirsdag 23. nov.

Vi starter kl. 14, men møt gjerne gruppen din tidligere på dagen for å trene og hjelpe hverandre. Middag og fest starter i 17 tiden når faglig program er over.

Forberedelse til samling 11

Takk for deling av mange sterke, personlige innsikter i ettermiddag. Jeg er så stolt av hva vi har fått til sammen. Tenk så mange som er blitt modigere, tøffere og snillere med seg selv!!! Vi har avslutning om 2 uker. Din leder blir invitert. Du som ikke har en leder og andre som har personer de gjerne ville hatt der, gi beskjed ASAP.

Stress og uro, hva er det egentlig? Ut fra det vi hørte i ettermiddag, er jeg mer og mer overbevist om at det er det vi selv tillater oss at det skal være. Vi har ofte svarene selv og ut fra det må vi handle – gjøre annerledes. Vi må spørre når vi er usikre og kanskje må vi be om hjelp:-) Da vil vi oppleve mestring, bli tryggere og dermed håndtere stress og uro på en mer positiv måte.

Tenk deg muligheten for å unngå konflikter selv om du og dine kolleger har ulike synspunkter. Ville det ikke være bra om de andre iallfall lyttet til ditt standpunkt – i stedet for å angripe eller gå i forsvar? Da skal du fortsette å trene på støtdemper, bro og trakten (eksempel, eksemplet viser, derfor mener jeg at..) – resultatet blir at du får frem dine synspunkter og samtidig viser respekt for dine kolleger.

Til neste samling utfordres alle til å overraske oss – la oss se alt det du har jobbet med disse månedene når du skal holde dine presentasjoner og inspirere oss. På dette tidspunktet er det ikke lov å holde igjen. 

 • Relasjonsmester side. 11.9
  2 min – fortell om en hendelse som viser at en tilnærming har satt seg i ryggmargen og at du bruker den ubevisst. Avslutt med hvilke tilnærminger du skal utfordre deg selv til å praktisere fremover for å ta enda et steg mot å bli en relasjonsmester.
 • Inspirere med følelser side. 11.13
  2 min i HAR modellen
  Fortell om person/situasjon som har inspirert deg i løpet av din yrkesmessige karriere. Bruk følelser når du formidler din story!
 • Vi tester ut trakten og håndterer innvendinger i dette formatet:
  støtdemper, bro, eksempel, eksemplet viser, derfor synes jeg.

Forberedelse til samling 10

Takk for en ettermiddag full av lederskap, energi, humor og fleksibilitet – det er lenge siden jeg har ledd så mye.

Kari hadde vondt i magemusklan etterpå, det hadde kanskje flere andre også..? Takk for at alle er trygge og byr så mye på seg selv. Kommer til å huske den nordnorsken din lenge Jonas 🙂

Vi viser at grensene kan tøyes, slik at vi i fremtiden lettere kan håndtere utfordrende situasjoner og ta risiko. Vær modig og ta sjanser på jobben, det kan være du får resultater du ikke en gang trodde var mulig!

“Only those who risk going too far can possible find out how far one can get…..

Neste gang du kjenner at du går i “lås” – strekk deg – du kan oppnå mer ved å vise fleksibilitet. Nå vet vi at forutsetningen for å være fleksibel og endringsvillig er at vi er trygge, åpne, positive og modige, Hvordan skaper du dette på jobben? Får du det til er sjansen stor for at flere presterer bedre og det blir morsommere på jobben.

Her er noen forevigede øyeblikk:

Verdt å lese om lytting

I går fikk vi også høre sterke erfaringer ved å ta lederskap gjennom den nødvendige samtale. Vi viser at vi alle kan ta lederskap uavhengig av rolle og tittel. Vi motiverte også hverandre til å fremover til å utøve lederskap for å få andre til å prestere bedre.

Hva kan du gjøre for å holde deg selv og gruppen ansvarlig for videre utvikling? I går gav vi hverandre tips til hvordan få testet ting i hverdagen – test det ut!! Det er også lov å utfordre hverandre og kapteinene! Velg nye kapteiner, fortsett i coachingparene og med teamsmøtene og utfordre hverandre! Du som coacher videre- sørg for at du tar en prat med din veileder først.

Når vi møtes på torsdag ser vi frem til å høre hvordan alle har jobbet for å håndtere stress/press/uro på en bedre måte (delmål 3), og hvilke resultater det har medført. Du får 2 minutter og skal benytte HAR strukturen (s. 10.11). Les kapittel 10 i deltagermanualen, så er du forberedt på hvordan vi skal trene på å håndtere uenigheter og opprettholde kommunikasjonskanalene. Tenk gjerne igjennom hvilke innvendinger du vanligvis møter.

Minner om at vi også ber 3 personer om å gi oss tips på hvordan vi kan bli en bedre lytter eller være mer tilstede. Ber de om å være ærlige! Si at du går på kurs! 

Forberedelse til samling 9

Takk for en energigivende ettermiddag folkens!

Ingen tvil om at verdsetting bygger selvtillit og at «pepping» av seg selv kan bidra til å øke engasjementet og overbevisningen. Deres interne samarbeid, mot, mengder av energi og rett innstilling inspirerer!

Det er veldig inspirerende å se så mange ha kommet så langt i egen utvikling og mot egen måloppnåelse. Gratulerer til deres som allerede nå har nådd målet og fremtidsbildet. Sørg for at du setter deg noen nye milepæler slik at du får maksimalt ut av siste del av treningen :-). Patrik din stolthet var veldig smittende i går. Vi har nå fått kokeboka (alle verktøyene), så nå gjelder det å teste de ut for å få enda flere erfaringer som vi kan ta med oss i vår utvikling.

I går viste vi at vi får til akkurat det vi vil og bestemmer oss for. I tillegg ble det synlig hvor lite som skal til for å bygge verdiskapende vaner fremover. Det ligger i vår egen innstilling. Og ofte er det SMÅ, SMÅ endringer som gjør STORE forskjeller i hverdagen. For å referer Tommy.. Gjør en kjedelig ting før du får kaffe om morgenen, så slipper du å tenke mer på den!

Nå gjelder det å ha fokus på hvordan du skal fortsette den gode vanen du fortalte om i går, og for noen av oss; starte nye.

TS Elliot sa «Only those who risk going too far can possible find out how far one can get…..» 

Neste torsdag skal vi ta risiko og trene vår egen fleksibilitet. La høye hæler og skjørtet ligge igjen hjemme  Ta mot til deg (peppe deg) med tanke på å gjennomføre den nødvendige samtalen som vi skal rapportere på neste gang (delmål 5 s. 9.6, 2 min HAR) Gi ros med bevis til alle personene du skrev opp, og du vil mest sannsynlig få en positiv opplevelse.

Kapteinen holder engasjementet i gruppen oppe kommende uke – og tar ansvar for å hjelpe alle slik at vi kommer i gang med den nødvendige samtale som vi skal rapportere på – delmål 5 (2 min HAR). Forrige ukes kapteiner utnevner nye om dette ikke ble gjort på samlingen i går.

Ha en strålende uke og sørg for at du er den personen som FÅR ting til å skje før helga tar deg!

Her er link til en artikkel jeg syntes det var verdt å lese.

Forberedelse til samling 7

Alle sammen hadde jobbet bevisst med samarbeidstilnærmingene for å skape samarbeid og resultater – veldig bra jobbet og inspirerende rapporter. Erfaringen fra samling 7 viser at mye skjer bare vi selv stepper opp, tar initiativ og involverer andre. Det er ikke mye som skal til! Det ble også gode diskusjoner rundt siste settet av tilnærminger (22-30) – hvordan vi alle kan ta lederskap. Og vi fikk trene på inngangen til den nødvendige samtalen som vi skal jobbe med til samling 9, delmål 5

Neste gang skal du rapportere hvilke konkrete (målbare) resultater du har fått igjennom å jobbe med ditt endrevanemål (delmål 2) s. 8.14 (alle husker tape biten?). Det er en 2 min HAR modell. Du skal også forberede Ros (navn, styrke, bevis) S. 8.6 til de andre i din gruppe samt en annen gruppe i programmet (Sjur og Erik Thomas sin gruppe er satt sammen og Kari og Marcus sin gruppe er satt sammen, Så hver person forbereder ros til 7 personer).

ROS gruppene

Sørg for at du kommer i gang med den nødvendige samtalen (delmål 5) der du skal påvirke innstillingen til en kollega (en som har en dårlig vane, slurver, forsurer miljø, ikke holder tidsfrister, ikke leverer bra nok kvalitet, noe du trenger si ifra om).  Forpliktelsen står på s. 7.13 og vi skal rapportere tilbake på samling 9. Dette er det siste delmålet vårt (delmål 5). Dere som var borte fra samling 7, sørg for at du får en gjennomgang av dette fra din parcoach eller gruppe.

Inngangen til den nødvendige samtale


Det du trenger for å påvirke en annens innstilling:
1. tillit,
2. mot
3. En kort samtale

Et tips er å se de siste 9 tilnærmingene 22-30 på You Tube, anbefaler spesielt 24, 26 og 29:-) www.youtube.com Søk på eks “secrets of success dalecarnegie 24”

Er det noe som er uklart – still spørsmål, resultatet er mest sannsynlig at du får mer ut av treningsperioden og når dine mål!

Med ønske om en fortsatt strålende uke og for noen av dere – velkommen til evalueringssamtaler. Oppdatert målplan sendes din leder og ingrid senest dagen før. For de som møter på Lysaker – ta med deg 3 eksemplarer av din oppdaterte målplan.

Forberedelse til samling 7

I går så vi tydelighet i kombinasjon med innlevelse og engasjement! Nøkkelord og kreative beviser gjorde mye av jobben!
Alle fant konkrete eksempler på stående fot uten store anstrengelser (her var dere jo helt rå!!) og i tillegg klarte vi å lage korte, profesjonelle broer fra foregående tema. Det var virkelig herlig jobbet folkens!! Ta mot til deg i neste møte på jobben og del av din erfaring – vi trenger ikke alltid være så godt forberedt. Bygg bro og bruk et konkret eksempel så vil du få tilhørerne med deg og budskapet vil bli husket.

Nå begynner EVALUERINGSSAMTALENE med din leder og Ingrid. Du tar en sjekk med leder om dere kommer til Lysaker eller om vi skal gjennomføre samtalen på TEAMS. Blir det teams sender du innkalling til din leder og Ingrid Innen i dag fredag 15. oktober. Til evalueringssamtaler sender du oppdatert målplan til Ingrid og leder senest innen lunsj dagen før. Kommer dere til Lysaker har du i tillegg tre utskrevne versjoner av målplanen slik at vi er sikker på at alle ser på samme plan. Er det ting du ønsker vi skal ta opp med din leder, ta en prat med Ingrid i forkant.

 1. Ønsker alle en fin uke med fokus på samarbeid og vinn-vinn. Vi jobber med delmål 4 hvor vi jobber med en person/gruppe som vi vil ha et spesifikt resultat sammen med gjennom å bruke minst en samarbeidstilnærming 10-21. Erfaringen trenger ikke være en kompleks hendelse. Det kan godt være en kort samtale der du har full fokus på tilnærmingene.

  Det er en 2 min HAR rapport (s. 7.5) (forpliktelsen ble gjort på side 4.31 i samling 4). Ta kontakt om det er noe du lurer på eller vil diskutere.
 2. Hvordan tar du ansvar for at du er tydelig i ditt budskap? Sørg for at du trener på å være tydelig ved å bruke nøkkelord i møter, presentasjoner etc. Fremover er det også kun lov å forberede seg til samling ved bruk av nøkkelord!
 3. Les gjennom kapittel 7 i deltakermanualen så er du klar til samling 7.

Vi oppfordrer også teamene til å ta en middag med hyggelig samvær sammen, som disse her gjorde i går kveld – måtte jo feire gode resultater og at Trude hadde fått jobb:

Forberedelse til samling 6

TUSEN TAKK for en energigivende samling 5!
 
Det var herlig å se alle fulle av energi, slippe hemninger, med overbevisning og med glimt i øyet! Å by på seg selv gir mange fordeler. Flere hadde gjennombrudd med tanke på å engasjere og overbevise! Tenk hvor mye som bor i oss – det gjelder bare å lete det frem for å sette et avtrykk! For nå vet vi at hvordan vi sier ting og hvordan vi bruker kroppsspråket har like stor betydning som hvilke ord vi bruker! Og god høstferie neste uke folkens – vi sees 14. oktober!

Oppdatere målplan;
Vi tar neste steg i målplanen og fyller i konkrete aktiviteter – ut fra det vi gjorde på samling i går.
Tips: når du lager aktiviteter, ha fokus på følgende: når skal aktiviteten gjennomføres, og hvordan vet jeg at jeg har gjort det. Hva skal du gjøre (annerledes enn før) i hvilke konkrete situasjoner? Hvilke tilnærminger kan jeg fokusere på som konkrete aktiviteter?

Aktivitetene skal være SMARTE så du skal kunne svare;
1. ja, har gjort det eller
2. nei, har ikke gjort det

Reflekter over hva vi har vært gjennom så langt og ha målplanen din nær deg, slik at du gjennomfører aktivitetene dine både på jobb og hjemme. Resultatet vil bli at du får nye erfaringer.

Send en oppdatert plan til leder med kopi til meg og din veileder – den blir et viktig verktøy på evalueringssamtalen (se tips for utfylling av aktiviteter under).

Fortsett å jobbe med ditt “endre vane” mål, ditt stressmål og samarbeidsmålet (delmål 2, 3 og 4) – de er avgjørende for at du skal holde fokus og nærme deg forretningsmålet/fremtidsbildet ditt.

Til neste gang er som er TORSDAG 14. oktober (høstferie neste uke) er vi forberedt på:

 • 2 min presentasjon der vi gjør våre ideer tydelig (LIONO s. 6.4 og 6.5) (ta med fysisk bevis/illustrasjon) Da blir du husket! Dette er din mulighet til å lære oss andre noe nytt fra din jobb eller arbeidsgiver. Du kan også forklare en prosess. Det viktigste er å bruke 2-4 nøkkelord når du skal forklare og at disse nøkkelordene gjentas i oppsummeringen (ingen nye ord inn her). Start gjerne med et spørsmål eller en påstand for å fange oppmerksomheten og legg på en selgende/inspirerende avslutning.
 • Fortsette å teste tilnærminger 1-9 og 10-21 og HAR modellen.
 • Les kap 6 i manualen

Forberedelse Samling 5

Takk for inspirerende ettermiddag!  Det er mange små steg som gir ny erfaring og læring. Veldig gøy å høre mange “aha”`er med tanke på hva vi kan gjøre for å bygge tillit og relasjoner til andre. Banalt enkelt, men utfordrende om vi har mest fokus på oss selv. Og det er ofte små ting som skal til: Inkluder andre i beslutningen, lytt, still spørsmål og gi ros, så bygget vi tillit og ting går enklere. Har vi mer fokus på relasjonen og ikke bare på oppgaven, er sjansene større for at mer blir gjort – og vi kan spare tid

Over 80 000 personer har gått gjennom programmet Kommunikasjon & Lederskap i Norden. De som har hatt størst utbytte av programmet og oppnådd best resultater, er de som har hatt en spesifikk og relevant målplan (Hendelse) 
Send meg din siste reviderte plan når du gjør endringer (Anbefaling) 
På den måten kan du få konstruktive tilbakemeldinger (Resultat)

Som du ser, kan HAR brukes også i mailform. Test det ut selv!

Vi har nå satt fire delmål – før alle over på side 1.9 i manualen, så har du oversikt (eller lag deg en oversikt bakerst i målplanen).  På side R.5 og R.6 i manualen finner du også oversikt over alle delmål. Endre vane (delmål 2) på side 3.7 stressmål (delmål 3) og det du har skrevet på s. 4.12 (Delmål 4 – velg en person/gruppe som du vil ha et spesifikt resultat fra gjennom å bruke minst en samarbeidstilnærming 10-21)

Til neste gang er vi også forberedt på:

 • 1 min. presentasjon: Gjenopplev en hendelse med masse gester og dramatikk der du viser dine ressurser. (ingen fortellinger, forklaringer eller poeng). Fang oppmerksomheten gjennom et levende bilde. MÅL: ENGASJERE.
  Forberedelsesskjema på side 5.7
 • Les gjennom teksten “Kassefabrikken” minst 5 ganger (bruk maks. 5 minutter på denne oppgaven)
 • 1 min. presentasjon i HAR struktur (Hendelse-Anbefaling-Resultat): Et tema du føler sterkt for. Viktig: jobbrelatert eller fra karrieren din.  MÅL: KOMMUNISERE KRAFFULLT/OVERBEVISENDE
  Forberedelsesskjema på side 5.11
 • Om ikke du allerede har gjort dette, Send siste versjon av din målplan til Ingrid og din veileder
  Hør med Ingrid om du ikke vet når du er booket til evalueringssamtale etter halvgått løp

Sparringspartner

Fra og med denne samlingen settes alle i par med en annen i gruppen. Les s. 7.14-7.16 om det å coache en annen.
Skal du coache en annen trenger du 3 ting: Du må vite målet/fremtidsbildet, du må ha tillatelse og du må ha tillit!

Som det ble sagt på samlingen, det viktigste er å stille åpne spørsmål og lytte. Tre viktige spørsmålene å stille er:
– Hva har du gjort bevisst annerledes ifht det vi gjorde på forrige samling – be om konkrete eks? 
– Hvordan kan dette hjelpe deg mot ditt fremtidsbilde/forretningsmål?
(Hva har du gjort bevisst for å nærme deg ditt forretningsmål?)
– Hvordan har du utfordret din komfortable sone
Så del målplaner og hjelp/utfordre og støtt hverandre

Den som skal coache en annen skal snakke med veileder først. Dere vil også få tilgang til FUELBOX som er et verktøy vi kan bruke for å bygge tillit og relasjoner.

Last ned fuelbox fra appstore og logg inn:

Bruekrnavn:dale@fuelbox.no

Passord. DaleC20201

Tips til bruk av fuelbox i samtale med din sparringspartner eller hele gruppen din: Under kollegaer hvis du går på huset (ikke på koffert) vil du finne mange aktuelle spørsmålspakker med tanke på å bli kjent og også utvide perspektiver gjennom å reflektere med andre. «Hvem tror du at du er?» er en fin pakke å begynne med. Et annet godt tips er å begynne med pakken som heter «Forskningens 36…..», som også ligger under Deg og kollegaene. Der er det 36 spørsmål som er ganske kule. Ta ett eller to spørsmål pr gruppemøte/sparringsamtale.

Forberedelse til samling 4

Takk for en fin onsdagssamling med dere i går 🙂 Det var gøy å se dere stolte og se hvor mye kraft som bor i dere og som kan brukes til å nå vårt nye mål og nytt fremtidsbilde. Dere var også rollemodeller ifht å vise at har vi gode beviser så setter vi et dypere avtrykk og blir husket.

Stress hva er det? Er det hva vi velger å gjøre det til? Ta en titt på tedtalken; How to make stress your friend. Den har hjulpet meg mye. Du finner den under RESSURSER lenger ned på siden.

Denne samlingen er den siste som kjennes som “mye forarbeid”. Vi setter oss totalt 5 delmål i prosessen. Neste gang setter vi delmål 3 og 4. Derfor er samling 4 et veiskille. Gjør du litt ekstra innsats nå, er mye av veien og forutsetningene for å nå ditt mål og fremtidsbilde lagt. Syns du det er vanskelig å finne aktiviteter og jobbe effektivt mot, så kan en telefonveiledning bidra… Ta gjerne igjen en titt på side 1.9 i manualen for en full oversikt over alle delmål. 

Skriv også ned tre ting du har gjort bra hver dag og erfar om følelsen når arbeidsdagen er over endrer seg.

Delmål 1 / Relasjonsmålet
Neste gang skal vi rapportere tilbake på delmål 1 – Gode relasjoner. Dette er en 2 min rapport som handler om; Hva har du gjort annerledes de siste to ukene (fortell om en spesifikk hendelse da du jobbet med ditt relasjonsmål)? Hvilken tilnærming (1-9) har du brukt og hva har du lært? Forberedelsesskjema på side: 4.23. Denne skal presenteres i HAR modellen.

HAR modellen (Hendelse+anbefaling+resultat) er beskrevet i manualen på side 4.18 – 4.21. Denne kommer vi til å bruke mye tid på fremover. Anbefalingen og resultatet er ment for tilhørerne. Hva vil du at de skal gjøre på bakgrunn av din erfaring. Motiver dem til handling! Gjør anbefalingen tydelig og veldig spesifikk, slik at alle tar den til seg. Resultatet må være noe som lytterne får – altså det må være attraktivt for lytterne. Og tenk på at vi blir mer motivert av det vi aktivt kan gjøre i stedet for det vi blir bedt om ikke å gjøre.
Hendelse beskrevet i nåtid / vi hopper rett i hendelsen
Anbefaling: “Still alltid 2 personlige spørsmål…” (tipset må være positivt for at vi skal høre på det)
Resultat: “… dere blir raskere kjent”

Delmål 2 / Vanemål
Jobb hver dag med dine nye vaner og fortell så mange som mulig om ditt mål. Sett tapebiten du fikk på samling slik at du ser den ofte og påminner deg selv. Første aktivitet uttalte du på samlingen i går.

Delmål 3 / Stressmål
Neste gang skal vi si høyt vårt stressmål. Les gjennom alle tilnærminger fra Dale Carnegie på side 4.5 til 4.11. Finn noe som treffer deg eller kom med en egen tilnærming.
Forberedelsesskjema på side 4.12

Delmål 4 / Samarbeidsmål
Vi setter oss også neste delmål som handler om samarbeid. Det er derfor lurt å ha lest EN gang gjennom sidene 4.26 til 4.28 – da får vi en sterkere diskusjon neste torsdag.

Forberedelse til samling 3

Delmål 1 (relasjonsmål s. 2.13)

Dette gjorde vi på samling i går:

Velg hvilken tilnærming (1-9 for å bygge tillit) du mener du vil ha mest nytte av å bruke konsekvent hver dag, og benytt det så ofte som mulig de kommende 2 ukene. Velg så en person som er viktig for deg for at du skal komme til ditt forretningsmål. Hva skal du gjøre annerledes for å forstå personen bedre og/eller løfte relasjonen til ett nytt nivå? Det er hva du selv gjør som er avgjørende for hvordan personen agerer (endre din tilnærming til andre for å få et annet resultat), f.eks ved å rose en person i 2 uker. La oss være ærlige med oss selv! Hvor har vi størst potensialet?

Delmål 2 (endre vane-mål s. 3.7)

Ta tak i en vane (egen innstilling), noe du skal begynne å gjøre, slutte å gjøre eller gjøre annerledes. Hva trenger du å ta tak i for å gi deg selv en bedre sjanse for å nå dine mål? Dette skal være noe du kan jobbe med hver dag. Endre vane-målet handler om deg selv og din vilje til å bryte et mønster og bygge en ny vane.

Eksempler: Snakke meg selv opp, delegere mer, gi ros, lytte til kolleger, bli mer synlig (ta ordet i møter), si nei, tilstedeværelse, KDK (fokus på det positive).

Alle delmålene – 5 totalt i programmet – kan du oppsummere på side 1.9 i manualen og evt. legge de bakerst i målplanen.

Husk at det er når du tester nye verktøy og tilnærminger at du kan få erfaring med hvordan de virker! Test først og evaluer etterpå.

“Knowing is not enough, you must apply. Willing is not enough, you must do”  sa Goethe

Forberedelser til neste gang står på s. 3.2. i manualen. Fortsett å bruke samtalemodellen, praktisere de første 9. tilnærmingene for å utvikle relasjoner. Er det utfordrende å teste nye veier i hverdagen – les ditt eget fremtidsbilde en gang til og la deg inspirere.

Vi skal også få fortelle om noe vi er stolt av på samling. Husk stort Bevis (et A4 ark er for lite) s. 3.11. Du får 2 minutter.

Vi er nå kommet til og med s. 142 i den blå boka – Hvordan vinne venner. Les dette og du får en dypere forståelse av relasjonstilnærmingene som vi jobber med nå.

Forberedelse til samling 2

 • Les manualen til og med samling 2
 • Test samtalemodellen du har fått (minimum 1 gang/dag til vi sees – både på kjente og ukjente)
 • Lær husketeknikk rimene (en-sten, to-sko) s. 2.5
 • Forbered deg på å fortelle en konkret hendelse som har hatt betydning for den personen du er i dag, se forberedelser s. 2.19 (2 minutter, avgjørende øyeblikk)
 • Gjennomfør første veiledningssamtale med din veileder og treff med gruppen din

Målplan

 • Fyll inn alle 5 gjennombruddsområder + aktiviteter
 • Overfør ditt fremtidsbildet (det vi tegnet på samlingen og du tok bilde av)
 • Finn ett attraktivt forretningsmål (ROI prosjektmål) sammen med din leder
 • Be minst en person (leder/god kollega) om å evaluerer deg på førstesiden av målplanen (selvevalueringen) for å få ny innsikt.
 • Send målplanen senest TIRSDAG KL. 12 til Ingrid og din veileder for at veiledningen og coaching blir relevant for deg og din hverdag (veileder trenger målplan før din veiledningssamtale for best mulig verdi for deg).

Planen er ditt arbeidsverktøy og det viktigste dokumentet å jobbe med for å få maksimalt ut av programmet. Samtaler mellom deg og veileder, og evalueringer underveis med din leder og oss, vil ta utgangspunkt i målplanen.

Lurer du på noe spør – vi her her for å bidra til din utvikling!

.Jeg minner om at alt vi hører og forteller på samlingene er konfidensielt.

Her er adresseliste:


Forberedelse til Samling 1

Oppsummert

 • last ned målplanen og fyll inn side 1 til 3
 • ta et møte med din leder og be om innspill på side 1 til 3
 • ta en titt på «metoder for å huske navn»

Hvorfor?

For at du får en best mulig start, last ned og fyll ut vedlagte dokument (målplan) og ta det med på første samling. Sørg for å ta en samtale med din nærmeste leder (før 2. september) om hvilke forventninger hun/han har og hva som er et riktig og viktige mål å jobbe mot de neste månedene (side 1 – 3). Du trenger ikke fylle å ut side 4 i måldokumentet.

Målplanen er grunnlaget for at den tiden du er i trening blir mest mulig effektiv og praktisk og for at din trener og veileder skal kunne bistå med relevant coaching. Kom i gang nå – så vil du få en enklere start.

.

Dokumenter / Nedlastinger


Om Programmet

Verden utvikler seg, og det samme gjør vi. Kommunikasjon og lederskap handler om å bygge på hvem du allerede er, og få fram de egenskapene som trengs for å lykkes i et arbeidsmarked i stadig utvikling. Du vil utvikle dine sosiale evner, styrke relasjonene dine, lære deg å håndtere stress, press og raske endringer. Du kommer til å bli bedre rustet til å kommunisere med gjennomslagskraft, løse problemer og være en mer effektiv leder. Du vil også utvikle en trygghhet til å ta tak i utfordringene situasjoner.

Under ser du noen av utviklingsområdene vi kommer til å jobbe med gjennom prosessen. Det kan være nyttig å tenke gjennom på forhånd hvor du befinner deg på de ulike.

.

Håndtere større utfordringerUtvikle flere og bedre ideer
Skape bedre samarbeidKommunisere klart og tydelig
Dempe uro og skape resultater under pressSelge inn deg selv og dine ideer
Holde presentasjoner med gjennomslagskraftStyre egne holdninger og påvirke andre
Bygge tillit og egen selvtillitVære bedre rustet i endringsprosesser
Være en leder som skaper resultater gjennom andreSkape og utvikle medarbeiderengasjement


Hva får du ut av programmet?

.