.
.
Siste etappe har begynt…
.
Takk for en uforglemmelig avslutningsdag / samling 12. Imponerende hvor hardt du egentlig har jobbet. I salen kjente vi stolthet og fremgang. Du fikk gjestene til å kjenne og se din utvikling.
Herved avslutter den sosiale delen i programmet, da du treffer på alle andre og får nye verktøy i regi av Dale Carnegie Training. Vi går videre og starter den siste delen av treningen. «Kontinuitet»
Her sitter du fullstendig i førersetet og sikrer vedlikeholdt av dine nye vaner. Sørg for å være en medarbeider akkurat som du har bestemt deg for å være, i samling 12.
Neste gang vi treffes, får vi høre hvordan det har gått med fortsettelsen. Denne dagen får du masse tips om hvordan du enkelt kan sørge for å ikke falle tilbake i gamle vaner.
Kontinuitetsworkshop i august
Kontinuitetssamling – 27. august
12:00 – 13:30 på Lysaker Torg 35
13:45 – 14:45 felles lunsj på Pier 31 ved Lysaker Brygge
.
Forberedelser
Følger i løpet av august
God sommer 😉
.
Bilder og resultater fra samlingene
.

















.
Forberedelse til tidligere samlinger
Det viktigste er hva du har utviklet igjennom 12 uker. Hvordan var du før og hvordan er du nå. Hva er annerledes i din adferd? Sett fokus på STORYTELLING (som du har blitt rå på nå) – en historie som gjenspeiler noe av det du har utviklet. Du får gjøre det akkurat slik du vil – malen under er INGEN MAL men kun for å gi noen ideer.
Rapporten har 2 deler. Bruk din kreativitet. Noen stikkord følger her:
Del 1 – Kreativ resultatrapport – 2 min
Vær kreativ og bruk alt det du har lært. Husk at vi blir så mye sterkere når vi bruker Storytelling som virkemiddel.
Tips og refleksjoner som kan være nyttige:
– Hvilke utviklingsområder (av de 5) har vært viktigst og hvorfor – hva har det resultert i?
– Har du oppnådd ditt forretningsmål – si det – hvis ikke – fortell hva du har oppnådd.
– Hvilke målbare resultater har du skapt for deg og din bedrift (Tid, penger, kvalitet, antall), hva har du fått til og hva har det ført til?
– KRAV: bruk kreative bevis som vekker salen og skaper stemning
– Anbefaling+Resultat er valgfritt
Del 2 – ny visjon – 30 sek
– Hvordan ønsker du å bidra fremover? Hva ellers skal du få til? Beskriv ditt nye fremtidsbilde og hva du trenger å jobbe med for å komme dit.
.
Noe som alle syns er gøy å lytte etter er: analogi, rollespill, storytelling. Husk Ole Petter Hjelle og start med et smell. Om du bruker andre, musikk eller hva det måtte være – disse 2,5 minutter er dine for å skinne.
Ting våre ledere ikke forstår:
– Dale Carnegie språk og terminologi (troll, tilnærminger, LIONO, HAR, …)
– innhold i samlingene
Deltaker Introduksjon
Du fikk også med en lapp hjem med navn på den du skal introdusere – dette er hemmelig!!! Ingen vet hvem som introduserer hvem.
Eksempel:
Neste person er STYRKE!!! Personen har utviklet…….. og vi alle så ….! Noe som dette har ført til er …. ca. 15 sek!! Velkommen opp NAVN.
Møt gjerne gruppen din senest kl. 13:45. Gruppelederne kan treffe dere kl. 14.00
Programmet begyner 15:00 mens lederne ankommer 14:45.
.
Samling 11
Til neste samling utfordres alle til å overraske oss – la oss se alt det du har jobbet med disse månedene når du skal holde dine presentasjoner. På dette tidspunktet er det ikke lov å holde igjen. 🙂
- Relasjonsmester
side. 11.9
90 sekunder – fortell om en hendelse og avslutt med hvilke tilnærminger du skal utfordre deg selv til å praktisere fremover. - Inspirere med følelser
side. 11.13
2 min i HAR modellen
fortell om person/situasjon som har inspirert deg i løpet av din yrkesmessige karriere. Kommer du ikke på noe yrkesmessig, er det lov å bruke noe privat. - Trene på trakten og håndtere innvendinger
støtdemper, bro, eksempel, eksemplet viser, derfor synes jeg.
Samling 10
Takk for at alle er trygge og byr så mye på seg selv! Fremover kan vi altså bruke mer av alle våre ressurser.
Det viser seg at grensene kan tøyes, slik at vi i fremtiden lettere kan håndtere utfordrende situasjoner og være modige. Vær modig og ta sjanser på jobben, det kan være du får resultater du ikke en gang trodde var mulig!
Dale Carnegie sa: Take a chance! All life is chance. The man who goes farthest is generally the one who is willing to do and dare!
Ta med deg denne neste gang du kjenner det i magen og har mest lyst til å la være, da vil du finne ut at du håndterer og kan mer enn du tror. Nå vet vi at forutsetningen for å være fleksibel og endringsvillig er at vi er trygge, åpne, positive, modige og ikke er redde for å feile. Hvordan skaper du dette på jobben? Får du det til er sjansen stor for at flere presterer bedre og det blir morsommere på jobben.
Hva kan du gjøre for å holde gruppen ansvarlig for hverandres utvikling? Det er lov å utfordre hverandre, kapteinene og glem heller ikke veilederne. De kan også strekkes! 🙂
Frem til neste gang:
- Når vi møtes på torsdag ser vi frem til å høre hvordan alle har jobbet for å håndtere stress/press/uro på en bedre måte (delmål 3) (eller bidro til at andre drar nytte av dine evner til å håndtere stress). Du får 2 minutter for denne rapporten og skal benytte HAR strukturen (s. 10.11).
- Spør også to kollegaer: «Hva er EN ting jeg kan gjøre for å bli mer tilstede, eller en bedre lytter?» Be de være ærlige, si at du går på kurs.
- Les kapittel 10 i deltagermanualen, så er du forberedt på hvordan vi skal trene på å håndtere uenigheter og opprettholde kommunikasjonskanalene. Tenk gjerne igjennom hvilke innvendinger du vanligvis møter.
- Test ulike relasjonstilnærminger i hverdagen. (30 stykk innen tillit, samarbeid, påvirke). Finn frem ulike eksempler og bevis som viser at du virkelig har gått fra «bevissthet» til «adferdsendring». Rapporten heter «Relasjonsmester» og står på side: 11.8. Vi rapporterer om 2 uker i samling 11.
- Er det noen som ønsker å invitere noen andre kolleger i tillegg til sin sjef på avslutningen 25. juni, så er det fint om Sebastian får beskjed innen torsdag 11. juni
Samling 9
I samling 8 viste vi at vi får til akkurat det vi vil og bestemmer oss for. Det ligger i vår egen innstilling. Og ofte er det SMÅ, SMÅ endringer som gjør STORE forskjeller i hverdagen.
Nå gjelder det å ha fokus på hvordan du skal fortsette den gode vanen du fortalte om i dag, og for noen av oss; starte nye.
TS Elliot sa «Only those who risk going too far can possible find out how far one can get…..»
- Vi skal trene vår fleksibilitet. La høye hæler og skjørtet ligge igjen hjemme 🙂
- Ppeppe deg med tanke på den nødvendige samtalen. På dette tidspunktet finnes det ingen «greie» unnskyldninger
- Gjennomføre ditt commitment om å anerkjenne andre. Ta gjerne utfordringen til å rose minst 3 personer som du vanligvis har det vanskelig å rose og se hva som skjer.
- KAPTEINER! Det er lov å velge ny kaptein.
Sørg for at samarbeidet fortsetter og at alle har en konkret hendelse å rapportere.
Her er link til en artikkel jeg syntes det var verdt å lese.
Samling 8
Mange har bevisst jobbet med samarbeidstilnærmingene for å skape samarbeid og resultater. Erfaringen fra samling 7 viser at mye skjer bare vi selv stepper opp og tar initiativ. Det ble også gode diskusjoner rundt siste settet av tilnærminger (22-30) – hvordan vi alle kan ta lederskap. Og vi fikk trene på inngangen til den nødvendige samtalen som vi skal jobbe med til samling 9, delmål 5.
Neste gang skal du rapportere hvilke konkrete (målbare) resultater du har fått igjennom å jobbe med ditt endrevanemål (delmål 2) s. 8.14 (alle husker tape biten?). Det er en 1,5 min HAR modell. Du skal også forberede Ros (navn, styrke, bevis) S. 8.6 til de andre i din gruppe i programmet. Du kan gjerne skrive ned på et kort og overlevere.
Det er kapteinens oppgave å utfordre slik at alle har et resultat å rapportere mht «Endre vane» målet – hva er resultatet (tid, kvalitet el.) Nye kapteiner ble valgt på samling i går.
Sørg for at du kommer i gang med den nødvendige samtalen (delmål 5) der du skal påvirke innstillingen til en kollega (en som har en dårlig vane, slurver, forsurer miljø, ikke holder tidsfrister, ikke leverer bra nok kvalitet, noe du trenger si ifra om). Forpliktelsen står på s. 7.13 og vi skal rapportere tilbake på samling 9. Dette er det siste delmålet vårt (delmål 5).
Det du trenger for å påvirke en annens innstilling:
1. tillit,
2. mot
3. En kort samtale
Et tips er å se de siste 9 tilnærmingene 22-30 på You Tube, anbefaler spesielt 24, 26 og 29:-) www.youtube.com Søk på eks «secrets of success dalecarnegie 24»
Er det noe som er uklart – still spørsmål, resultatet er mest sannsynlig at du får mer ut av treningsperioden og når dine mål!
Med ønske om en fortsatt strålende uke og for noen av dere – velkommen til evalueringssamtaler, med deg har du 3 eksemplarer av din oppdaterte målplan.
Gikk du glipp av samlingen? Sørg for å få en gjennomgang av påvirketilnærmingene og hjelp til å sette påvirkemålet.
Samling 7
I går så vi tydelighet i kombinasjon med innlevelse, engasjement og kreativitet!
Alle fant konkrete eksempler på stående fot uten store anstrengelser og i tillegg klarte vi å lage bro fra foregående tema. Bra jobba folkens! Ta mot til deg i neste møte på jobben og del av din erfaring. Har du et konkret eksempel vil du få tilhørerne med deg og budskapet vil bli husket.
Etter samling 7 begynner evalueringssamtalene med din leder og en trener. Har du ikke fått dato ennå, ta kontakt med Ellen og Sebastian.
- Ønsker alle en fin uke og husk å jobbe med ditt delmål 4 hvor du jobber med en person/gruppe som du vil ha et spesifikt resultat fra gjennom å bruke minst en samarbeidstilnærming 10-21. Erfaringen trenger ikke være en kompleks hendelse. Det kan godt være en kort samtale der du har full fokus på tilnærmingene. Viktig er at vi alle får noen refleksjoner som vi kan dele med hverandre. Setter du deg i førersete, blir det mer verdi for alle i treningen.
Det er en 2 min HAR rapport (s. 7.5) (forpliktelsen ble gjort på side 4.31 i samling 4). Ta kontakt om det er noe du lurer på eller vil diskutere. - Hvordan tar du ansvar for at du er tydelig i ditt budskap? Husk på dine erfaringer fra samling 6 og trene i hverdagen. Få noen treninger innen bruk av konkrete eksempler og tydelig budskap så er du på rett vei.
- Les gjennom kapittel 7 i deltakermanualen så er du klar til samling 7.
Samling 5
- 1 min. presentasjon: Gjennoppleve en hendelse med masse gester og dramatikk. (ingen fortellinger, forklaringer eller poeng. Fang oppmerksomheten gjennom et levende bilde)
Forberedelsesskjema på side 5.7 - Les gjennom teksten «Kassefabrikken» minst 5 ganger (bruk maks. 5 minutter på denne oppgaven)
- 1 min. presentasjon: Et tema du føler sterkt for. Viktig: jobbrelatert eller fra karrieren din – presentert i HAR strukturen (Hendelse-Anbefaling-Resultat)
Forberedelsesskjema på side 5.11 - Om ikke du allerede har gjort dette, Send siste versjon av din målplan til Sebastian og din veileder
Hør med Sebastian om ikke du vet når du er booket til evalueringssamtalen
Samling 4
Rapporten «Gode relasjoner» er en 90 sekunders rapport som handler om hva du har gjort med tanke på delmål 1- gode relasjoner. Hva har du gjort annerledes de siste to ukene (fortell om en spesifikk hendelse)? Hvilken tilnærming (1-9) har du brukt og hva har du lært? Fyll inn side 4.23 i deltakermanualen så er du godt nok forberedt.
Et tips for å skape troverdighet, kan være å innrømme egne feil dvs. være ydmye med tanke på at vi alle har forbedringsområder?
HAR strukturen (Hendelse+anbefaling+resultat) er beskrevet i manualen på side 4.16 – 4.21. Denne kommer vi til å bruke mye tid på fremover. Anbefalingen og resultatet er ment for tilhørerne. Hva vil du at de skal gjøre på bakgrunn av din erfaring. Motiver dem til handling! Gjør anbefalingen tydelig og veldig spesifikk, slik at alle tar den til seg. Resultatet må være noe som lytterne får – altså det må være attraktivt for lytterne. Og tenk på at vi blir mer motivert av det vi aktivt kan gjøre i stedet for det vi blir bedt om ikke å gjøre.
Les gjennom 30 tilnærminger for å håndtere stress, press og indre uro fra side 4.5 til 4.11 og ta noen første refleksjoner på side 4.12 i deltakermanualen.
Ta med deg listen «3 ting jeg har gjort bra i dag» til neste samling og sjekk om du og lederen din har booket inn evalueringssamtalen i kalenderen. Husker du ikke datoen? Sjekk med Sebastian.
Husk at du alltid kan booke en samtale med Ellen eller Sebastian. Vi venter på at du krever tid og tar plass.
Sjekkliste før samling 4
- Les side 4.5 til 4.11 og gjør første refleksjoner på side 4.12
- Forstå HAR strukturen på side 4.16 til 4.21
- Fyll inn side 4.23 for rapport på delmål 1 (relasjonsmålet)
- Ta med listen «3 ting jeg har gjort bra»
- Fortell hvordan du har kommet i gang med delmål 2 (endre vane målet)
- Har du booket lederen din inn i evalueringssamtalen sirka midtveis i prosessen? Om du ikke har datoen klart for deg – ta nærmest kontakt med Sebastian
Samling 3
Delmål 1 (relasjonsmål s. 2.13)
Velg hvilken tilnærming (1-9 for å bygge tillit) du mener du vil ha mest utbytte av å bruke konsekvent hver dag, og benytt det så ofte som mulig de kommende 2 ukene. Velg så en person som er viktig for deg for at du skal komme til ditt forretningsmål. Hva skal du gjøre annerledes for å forstå personen bedre og/eller løfte relasjonen til ett nytt nivå? Det er hva du selv gjør som er avgjørende for hvordan personen agerer (endre din tilnærming til andre for å få et annet resultat), f.eks ved å rose en person i 2 uker. La oss være ærlige med oss selv! Hvor har vi mer potensialet?
Delmål 2 (endre vane-mål s. 3.7)
Ta tak i en vane (egen innstilling), noe du skal begynne å gjøre, slutte å gjøre eller gjøre annerledes. Hva trenger du å ta tak i for å gi deg selv en bedre sjanse for å nå mål? Dette skal være noe du kan jobbe med hver dag. Endre vane-målet handler om deg selv og din vilje til å bryte et mønster og bygge en ny vane.
Eksempler: Gi energi til andre, være kortfattet, delegere mer, lytte til kolleger, bli mer synlig, si nei, prate mindre, tilstedeværelse, KDK (fokus på det positive).
Husk at det er når du tester nye verktøy og tilnærminger at du kan få erfaring med hvordan de virker! Test først og evaluer etterpå.
«Knowing is not enough, you must apply. Willing is not enough, you must do» sa Goethe
Forberedelser til neste gang står på s. 3.2. i manualen. Fortsett å bruke samtalemodellen, praktisere de første 9. tilnærmingene for å utvikle relasjoner. Er det utfordrende å teste nye veier i hverdagen – les ditt eget fremtidsbilde en gang til og la deg inspirere.
Vi er nå kommet til og med s. 142 i den blå boka – Hvordan vinne venner. Les dette og du får en dypere forståelse av relasjonstilnærmingene som vi jobber med nå.
Samling 2
- Les manualen til og med samling 2
- Test verktøyene du har fått (spesielt samtalemodellen på én kjent og én ukjent hver dag)
- Lær husketeknikk rimene (en-sten, to-sko) s. 2.5
- Forbered deg på å fortelle en konkret hendelse som har hatt betydning for den personen du er i dag, se forberedelser s. 2.16 og 2.17 (1,5 minutter, avgjørende øyeblikk)
- Be minst en person om å fyll inn frontsiden av målplanen (selvevalueringen) for deg.
- Gjennomfør første veiledningssamtale med din veileder
Målplan
- Fyll inn alle 5 gjennombruddsområder + aktiviteter
- Overfør ditt fremtidsbildet
- Finn ett attraktivt forretningsmål (ROI prosjektmål) sammen med din leder
- Be din leder og eller andre om å fylle inn forsiden (selv-evalueringen) for å gi deg ett innblikk hvordan andre ser deg
- Send målplanen senest tirsdag til Sebastian og din veileder for at veiledningen og coaching blir relevant for deg og din hverdag
Planen er ditt arbeidsverktøy og det viktigste dokumentet å jobbe med for å få maksimalt ut av programmet. Samtaler mellom deg og veileder, og evalueringer underveis med din leder og oss, vil ta utgangspunkt i målplanen.
Lurer du på noe? Spør! ?
Jeg minner om at alt vi hører og forteller på samlingene er konfidensielt. Sender ut adresseliste til alle etter neste samling om det er ok for alle.
Samling 1
Da er vi straks i gang med prosessen Kommunikasjon og Lederskap. Aktivitetene i sjekklisten gjennomføres før samling 1, så får du en best mulig start.
- last ned og fyll ut side 1 til 3 av vedlegget (målplan) og ta det med i utskrevet form på første samling.
- Sørg for å ta en samtale med din nærmeste leder om hvilke forventninger hun/han har. Be lederen til innspill vedrørende side 1 til 3 i målplanen.
- Målplanen er et «levende» dokument igjennom hele prosessen og vi oppdaterer underveis. Lag et første utkast sammen med din leder og kom i gang – så har du et godt utgangspunkt til første samling.
Her er også et dokument som kan være greit å ha lest før første samling:
Sparringspartner & Kapteiner
.
Hvordan jobbe i gruppene?
I samling 6 har vi forpliktet oss til en ny strategi i gruppen som vil bidra til at alle får mer ut av treningen. Ta ansvar for å støtte hverandre og skap en dynamikk. Det å forstå fremtidsbilde og rollen til personen kan være en fordel i telefon-samtaler med din sparringspartner.
.
Hvilke spørsmål kan jeg stille?
Din dedikert viktigste oppgave som sparringspartner er å følge hverandre opp på treningsaktiviteter og bistå med spørsmål.
- Basert på forrige samling, hva har du gjort annerledes?
(fokus på trening/aktivitet)
Svar: Jeg har hatt mer fokus på spørsmål! - Har du ett eksempel?
(hjelp hverandre til å bli konkrete og snakke i eksempler – finner vi ingen eksempel, er sjansen stort at det ikke har skjedd noe) - Hva kan du gjøre mer, mindre annerledes fremover for å nå dine mål?
- Hva vil dette kreve av deg?
- Hva stopper deg?
.
Ønsker du flere eksempler?
.
Lysaker Torg 35
12:00 – 16:00
vennligst les gjennom nedenfor stående smittevernsplan.
Hvem kommer du til å bli kjent med?
Adil Inan Qureshi Politihøgskolen / Arne Gjerstad Skanska Norge AS / Eilev Bjerkerud / Elin Horn Norges Idrettsforbund / Geir Sandvik Regnskap Norge AS / Hege Skjelbred Hatlemark Selvaag Eiendom AS / Heidi Berg Dell Technologies AS / Hilde Marie Gundersen Smartclip Nordics AS / Håvar Bakken NEO Monitors AS / Ida Sorknes Metro Sør AS / Ivar Løvberget Eksportkreditt Norge AS / Joachim Delsett Radisson BLU Plaza Hotel / Kristian Rosander Hafsteen Selvaag Eiendom AS / Lene Follum EVRY AS / Leonie Jensen Intersoft / Malin Bennerholm Radisson BLU Plaza Hotel / Maren K. Areklett Regnskap Norge AS / Mari Hasven Heer Selvaag Utleiebolig / Marie Risøe Carlberg Riis Interiør AS / Nicolai Haugland Aker ASA / Ole Martin Sivertsen NEO Monitors AS / Rune Smådal IF Skadeforsikring / Sandra Enoksen Regnskap Norge AS / Silje Westgaard Telenor / OYA / Thorsteinn Petursson Rør Systems AS / Vegard Søraunet ODIN Forvaltning AS
Veiledere i programmet
Chris Hovde Telia Company / Ingvild Høifødt PGS / Karen Buchar Codan Forsikring AS / Mona Dybvik EY Skye Consulting AS / Sveinung Pannberg Sans Bygg AS
Ressurser
Her finner du ressurser du kan bruke før, under og etter prosessen Kommunikasjon og lederskap:
.