Gratulerer!

Du er en av nøkkelpersonene som kommer til å ta et (eller flere) steg for å løfte ditt lederskap denne høsten.

Du har kanskje hørt litt om programmet fra før av, eller så er du kanskje en av de som ikke aner hva du går til. Uansett kommer disse 12 ukene til å by på overraskelser, utfordringer, læring og ikke minst – mestring! 

Denne siden er en dynamisk programside. Her vil du finne informasjon om programmet, og siden vil bli oppdatert fortløpende. Lurer du på noe, så er det bare å ta kontakt.


Hvor ligger dine styrker, og hva vil du løfte?

Verden utvikler seg, og det samme gjør vi. Kommunikasjon og lederskap handler om å bygge på hvem du allerede er, og få fram de egenskapene som trengs for å lykkes i et arbeidsmarked i stadig utvikling. Du vil utvikle dine sosiale evner, styrke relasjonene dine, lære deg å håndtere stress, press og raske endringer. Du kommer til å bli bedre rustet til å kommunisere med gjennomslagskraft, løse problemer og være en mer effektiv leder. Du vil også utvikle en trygghhet til å ta tak i utfordringene situasjoner.

Under ser du noen av utviklingsområdene vi kommer til å jobbe med gjennom prosessen. Det kan være nyttig å tenke gjennom på forhånd hvor du befinner deg på de ulike.

.

Håndtere større utfordringerUtvikle flere og bedre ideer
Skape bedre samarbeidKommunisere klart og tydelig
Dempe uro og skape resultater under pressSelge inn deg selv og dine ideer
Holde presentasjoner med gjennomslagskraftStyre egne holdninger og påvirke andre
Bygge tillit og egen selvtillitVære bedre rustet i endringsprosesser
Være en leder som skaper resultater gjennom andreSkape og utvikle medarbeiderengasjement


Hva får du ut av programmet?


Sted og datoer

Alle samlingene holdes på Radisson BLU Plaza Hotel, Sonja Henies Plass 2, 0185, Oslo.

Samling 1   –  22. august
Samling 2   –  29. august 
Samling 3   –  05. september
Samling 4   –
  10. september (tirsdag) 
Samling 5   –  19. september
Samling 6   –
  26. september
Samling 7   –  10. oktober
Samling 8   –
24. oktober
Samling 9   –  31. oktober
Samling 10 – 07. november
Samling 11 –  12. november (tirsdag)
Samling 12 –
21. november


Hvem kommer du til å bli kjent med?

I Kommunikasjon og lederskap samles ledere og nøkkelpersoner fra virksomheter i en rekke ulike bransjer.

Christian Engeskaug Regnskap Norge AS, Eva Herlofsen EVRY, Lene Knutsen EVRY, Henriette Bryhn, Marcus Daniel Hall Norwegian, Tron Henrik Walhovd Veidekke Entreprenør, Mehwish Din Betonmast, Nikolaj Limi Cacic Skanska Norge, Torgeir Fossum Skanska Norge, Hege Njerve Stusvik NRC Anlegg, Hans Christian Rivenæs DNB Bank ASA, Esben Korsvold Con-Form, Ørjan Bjånesø DNB Bank ASA, Henrik Ugland DNB Bank ASA, Josefin Ringsby Radisson BLU Plaza Hotel, Amir Reza Radisson BLU Plaza Hotel, Lisbeth Engh Dips, Marius Andersen Con-Form, Per Reidar Skretteberg Spenncon Rail, Ståle Bakken Spenncon Rail, Jonathan Cudmore Magseis Fairfield, Fredrik Ødegaard Norges idrettsforbund, Julia-Catherine Huber Bjørvika Apartments, Line Venn Norskog, Marthe Amundsen Statens legemiddelverk, Gry Lundiin, NAV IT, Kent Nyholt Oslo Universitetssykehus Ullevål, Sølvi Johnsen


Ressurser

Her finner du ressurser du kan bruke før, under og etter prosessen Kommunikasjon og lederskap:

Forberedelse til samlingene

Samling 12

Inspirere - hva handler det egentlig om? Å kunne bevege andre og treffe både hodet og hjertet. Gjør vi det på jobben kan vi påvirke kulturen som igjen påvirker resultatene! Takk for personlige, viktige og sterke historier! Inspirerende.

Neste samling setter vi kronen på verket! Tenk på hvem du skal formidle til - først og fremst din leder og de andre lederne. Deretter dine kollegaer i programmet gjennom de siste 12 ukene.

Det viktigste er hva du har utviklet igjennom 12 uker. Hvordan var du før og hvordan er du nå. Hva er annerledes i din adferd? Sett fokus på STORYTELLING (som du har blitt rå på nå) - en historie som gjenspeiler noe av det du har utviklet. Du får gjøre det akkurat slik du vil - malen under er INGEN MAL men kun for å gi noen ideer.

Rapporten har 2 deler. Bruk din kreativitet. Noen stikkord følger her:

Del 1 - Viktigste læring fra prosessen - 2 min
Konkret hendelse - storytelling (som skal ha fokus på hvordan du har jobbet på en annen måte mot målet ditt eller hva er endret i din adferd for alltid) (hvordan var det før og hvordan er det nå?) Hvilke utviklingsområder (av de 5) har vært viktigst og hvorfor – hva har det resultert i?
Har du oppnådd ditt forretningsmål - si det - hvis ikke - fortell hva du har oppnådd.
Hvilke målbare resultater har du skapt for deg og din bedrift (Tid, penger, kvalitet, antall), hva har du fått til og hva har det ført til?
KRAV: ha med bevis OG involver publikum
A+R - valgfritt

Del 2 - nytt mål/fremtidsbilde -  30-40 s
Beskrivelse av nytt mål og første aktivitet eller beskrivelse av fremtidsbilde

Vær kreativ, overrask oss og  lederne. Bruk BEVIS (gjenstand), rollespill eller en analogi, for å forsterke din presentasjon. Tegn gjerne eller vis bilde av ditt nye fremtidsbilde! Tegning, bilde, musikk - alt er lov! Om du skal bruke PPT eller musikk, trenger vi å få beskjed i god tid. Sendes til meg.

Neste gang er siste mulighet for å legge igjen et avtrykk og bli husket. Bruk alt du har tatt med deg i denne prosessen! Nå er du sterk og trygg foran gruppe – så det er bare å nyte:-)

Vil du diskutere din avslutningsrapport er det bare å ta kontakt.
Oppfordrer alle til å sparre med noen; din parcoach, din veileder eller meg.
NB, du skal ikke snakke om Dale Carnegie eller verktøyene - fortell heller hva du gjør annerledes og hva det har ført til - så blir det mer interessant for lytterne.

Du fikk også med en lapp hjem med navn på den du skal introdusere - dette er hemmelig:) Ingen vet hvem som introduserer hvem. EKS: Neste er (Styrke) personen har utviklet........  dette har ført til ....... ca. 20 sek!! Velkommen opp NAVN.

Møt gjerne gruppen din kl. 12 eller 13. Gruppelederne kan treffe dere kl.  13.00
(Kl 14.00 setter vi i gang og fra ca. kl. 17.15 er det servering av tapas og fest:)

Hold foten på gassen nå folkens, sørg for at du tester tilnærminger, trakten og fortsetter og jobbe mot målene dine 🙂


Forberedelse til tidligere samlinger


Samling 1

Da er vi straks i gang med prosessen Kommunikasjon og lederskap! For at vi alle skal få en best mulig start, last ned og fyll ut vedlagte dokument "Målplan Kommunikasjon og lederskap" og ta det med i utskrevet form på første samling. Sørg for å ta en samtale med din nærmeste leder om hvilke forventninger hun/han har og hva som er et riktig og viktige mål å jobbe mot de neste månedene. Du trenger ikke fylle ut side 4 og 5 i målplanen.

Målplanen er et dokument vi vil bruke gjennom hele prosessen og oppdatere underveis. Kom i gang nå - så har du et godt utgangspunkt til første samling.

Hvis du har problemer med å enten laste ned, fylle ut eller printe dokumentet, ta kontakt med Lasse på lasse.dahl@dalecarnegie.com eller tif 90 83 17 65

Lurer du på noe? Spør! ?

Vi minner om at alt vi hører og forteller på samlingene er konfidensielt. Sender ut adresseliste til alle etter neste samling om det er ok for alle.

Samling 2

 • Les manualen til og med samling 2, og den blå boken til og med s. 140.
 • Test verktøyene du har fått (spesielt samtalemodellen på tre kjente og tre ukjente før neste torsdag)
 • Lær husketeknikk (en-sten, to-sko) s. 2.5
 • Forbered deg på å fortelle en konkret hendelse som har hatt betydning for den personen du er i dag, se forberedelser s. 2.18 og 2.19 (1,5 minutter, avgjørende øyeblikk)
 • Send inn første utkast av din målplan til Ingrid, Lasse og din veileder innen tirsdag kl. 12:00. Din veileder trenger den før dere skal ha første samtale.
 1. Skriv ned fremtidsbilde 3-6 måneder fra nå som du sa høyt på første samling.
 2. Vedrørende ditt SMARTe forretningsmål, ta en samtale med din leder for å diskutere målet før du sender planen. Be også din leder gjøre evalueringen av deg på første side - send et tomt eksemplar til han/henne for utfylling og ta diskusjonen i etterkant.
 3. Utviklingsområdene finner du på side s. 1.6 og 1.7 i manualen - på sist samling valgte vi de to viktigste områdene for egen utvikling. Beskriv hva et gjennombrudd for deg vil være og dine første aktiviteter under disse to områdene.

Planen er ditt arbeidsverktøy og det viktigste dokumentet å jobbe med for å få maksimalt ut av programmet. Samtaler mellom deg og veileder, og evalueringer underveis med din leder og oss, vil ta utgangspunkt i målplanen.

Fordi noen har opplevd problemer når de har forsøkt å fylle ut og lagre målplanen, legger vi ut en Word-versjon i tillegg som kan brukes:

Samling 3

Takk for en fin samling 2.

Vi hørte modige og personlige historier, fikk forståelse for viktige hendelser i livet og vi fikk innsikt i hva dette har betydd for den du er i dag. Lytter du for å forstå, vil du oppdage at alle har en spennende historie!

Takk igjen for alle målplaner - når du oppdaterer eller gjør endringer - send ny versjon i det digitale formatet til din veileder og til meg. Jeg ser frem til å lese de siste.

Her kan du laste ned et lite hefte, Vær en entusiast, som kan være til hjelp for deg:

Et tips: på side 1.9 i deltagermanualen finner du en oversikt over alle delmål som skal settes i løpet av programmet, fyll i etter hvert som de settes på samlingene. Delmålene krever at du bevisst begynner å gjøre noe konkret annerledes i din hverdag. Sett opp aktiviteter du skal gjennomføre. Sørg for å utfordre deg selv til å gjøre konkrete aktiviteter som er annerledes enn det du har gjort før.

Delmål 1 (relasjonsmål s. 2.13)

Velg hvilken tilnærming (1-9 for å bygge tillit) du mener du vil ha mest utbytte av å bruke konsekvent hver dag, og benytt det så ofte som mulig de kommende 2 ukene. Velg så en person som er viktig for deg for at du skal komme til ditt forretningsmål. Hva vil du personen skal gjøre mer, mindre eller annerledes på bakgrunn av at du endrer din tilnærming til ham/henne? Det er hva du selv gjør som er avgjørende for hvordan personen agerer (endre din tilnærming til andre for å få et annet resultat), f.eks ved å rose en person i 2 uker.

Delmål 2 (endre vane-mål s. 3.7)

Ta tak i en vane (egen innstilling), noe du skal begynne å gjøre, slutte å gjøre eller gjøre annerledes. Hva trenger du å ta tak i for å gi deg selv en bedre sjanse for å nå mål? Dette skal være noe du kan jobbe med hver dag. (f.eks: Hjelpe andre, delegere mer, lytte til kolleger, hvordan jeg snakker til andre (ordene jeg bruker, stemmen), bygge andre, være en kulturbygger, bli mer synlig, si nei, bygge relasjoner, struktur i hverdagen, tilstedeværelse, KDK (Jeg skal begynne å se det positive før jeg ser det negative). Endre vane-målet handler om deg selv og din vilje til å bryte et mønster og bygge en ny vane.

Husk at det er når du tester nye verktøy og tilnærminger at du kan få erfaring med hvordan de virker! Test først og evaluer etterpå.

"Knowing is not enough, you must apply. Willing is not enough, you must do"  sa Goethe

Forberedelser til neste gang står på s. 3.2. i manualen (spes. STOLT presentasjon s. 3.11, noe du har fått til på jobben. Du får 90 s og har med et stort BEVIS som underbygger din historie). Fortsett å bruke samtalemodellen, øv deg på å huske navn og praktisere de første 9. tilnærmingene for å utvikle relasjoner. Er det utfordrende å teste nye veier i hverdagen – les ditt eget fremtidsbilde en gang til og la deg inspirere. Gikk du glipp av samling 2 - sørg for at du får en gjennomgang av de første 9 tilnærmingene av din gruppeleder, meg eller en i gruppa di.

Vi er nå kommet til og med s. 142 i den blå boka - Hvordan vinne venner. Les dette og du får en dypere forståelse av relasjonstilnærmingene som vi jobber med nå.

Samling 4

Takk for en bra dag med mye engasjement! Høyt nivå på presentasjonene, spennende prestasjoner og mange aktive bidragsytere.
 
Nå gjelder det bare å komme i gang med å teste og trene.

Nå har vi satt vårt andre delmål som handler om å endre en vane, kom i gang straks - første aktivitet har du allerede uttalt, og snart gjennomført..? Tenk på hvilken mulighet dette er til å teste deg selv når det gjelder å bryte en dårlig vane/starte opp en ny. Vær kreativ og ha det gøy når du nå jobber videre med delmålene. De konkrete aktivitetene som du bestemmer deg for å gjennomføre for å nærme deg målet, legger du fortløpende inn som aktiviteter i målplanen din.

Til neste gang er du forberedt på følgende:

Rapporten "Gode relasjoner" er en 90 sekunders rapport som handler om hva du har gjort med tanke på delmål 1- gode relasjoner.  Hva har du gjort annerledes de siste to ukene (fortell om en spesifikk hendelse)? Hvilken tilnærming (1-9) har du brukt og hva har du lært?

Et tips for å skape troverdighet, kan være å innrømme egne feil dvs. være ydmye med tanke på at vi alle har forbedringsområder?

HAR strukturen (Hendelse+anbefaling+resultat) er beskrevet i manualen på side 4.18 - 4.21. Denne kommer vi til å bruke mye tid på fremover. Anbefalingen og resultatet er ment for tilhørerne. Hva vil du at de skal gjøre på bakgrunn av din erfaring. Motiver dem til handling! Gjør anbefalingen tydelig og veldig spesifikk, slik at alle tar den til seg. Resultatet må være noe som lytterne får - altså det må være attraktivt for lytterne. Og tenk på at vi blir mer motivert av det vi aktivt kan gjøre i stedet for det vi blir bedt om ikke å gjøre.

 • Les igjennom sidene 4.4-4.11 som handler om stress, tenk over hva som stresser deg og tenk på hvordan du skal takle ditt stress på en annen måte ved hjelp av tilnærmingene for å håndtere stress.
 • Sett stressmålet på side 4.12 (delmål 3).
 • Skriv ned 3 ting som du har gjort bra hver dag - ta med til neste samling
 • Test verktøy (samtalemodell, huske navn, husketeknikk) og prinsipper så ofte som mulig
 • Repeter reglen på side 2.5 så gjør du det enklere for deg selv på neste samling (spesielt 10-21)
 • Bruk gruppelederen din og/eller meg om det er noe du vil diskutere. Om du går glipp av en samling, sørg for å få en oppdatering og gjør forberedelser til neste gang slik at du får den utviklingen du forventer.

Gi meg sinnsro til å godta det jeg ikke kan forandre (håndtere stress), mot til å forandre det jeg kan påvirke (endre vane/innstilling),og visdom til å skjønne forskjellen (Reinhold Niebuhr)

Sørg for at du også gir deg selv en god uke gjennom å komme i gang med testingen og utfordre deg selv! Ikke bare tenk og vær bevisst – ta aksjon – gå i handling?

Her er en Ted talk til inspirasjon mht stress: How to make stress your friend
Og en blogg om hvorfor vi som ledere hele tiden bør ha fokus på hva nytt vi kan lære fra andre Anne Gretland sin blogg


Samling 5

Er du interessert i å få bemerkelsesverdige resultater? 

Over 80 000 personer har gått gjennom programmet Kommunikasjon & Lederskap i Norden. De som har hatt størst utbytte av programmet og oppnådd best resultater, er de som har hatt en spesifikk og relevant målplan (Hendelse) 
Send meg din siste reviderte plan når du gjør endringer (Anbefaling) 
På den måten kan du få konstruktive tilbakemeldinger (Resultat) 

Hei, og takk for inspirerende ettermiddag!  Det er mange små steg som gir ny erfaring og læring. Veldig gøy å høre mange "aha"`er med tanke på hva vi kan gjøre for å bygge tillit og relasjoner til andre. Banalt enkelt, men utfordrende om vi har mest fokus på oss selv. Og det er ofte små ting som skal til: Inkluder andre i beslutningen, lytt, still spørsmål og gi ros, så bygget vi tillit og ting går enklere. Har vi mer fokus på relasjonen og ikke bare på oppgaven, er sjansene større for at mer blir gjort – og vi kan spare tid?

Som du ser, kan HAR brukes også i mailform.
Vi har nå satt fire delmål - før alle over på side 1.9 i manualen så har du oversikt.  På side R.5 og R.6 i manualen finner du også oversikt over alle delmål. Endre vane (delmål 2) på side 3.7 stressmål (delmål 3) og det du har skrevet på s. 4.12 (Delmål 4 velg en person/gruppe som du vil ha et spesifikt resultat fra gjennom å bruke minst en samarbeidstilnærming 10-21).

Dersom noe er uklart - spør! Send mail, ring gruppeleder eller meg:)

Neste uke skal vi trene på engasjerende og overbevisende kommunikasjon. Gjennom å utnytte våre ressurser bedre kan vi få større gjennomslag.
Forberedelser: side 5.2 i manualen - les hele kapittel 5. 
1 minutt side 5.5-5.7 (engasjere) og 1 minutt side 5.10-5.11 (overbevise - HAR modell – noe som engasjerer – i ditt yrkesaktive liv) og lær Kassafabrikken  s. 5.4 utenatt. 

Utfordring til vi sees neste gang: Teste HAR modellen minimum 1 gang/dag (muntlig/skriftlig) for å motivere dine medarbeidere/kolleger/familie til vi møtes neste gang.

Sparingspartner:
Fra og med denne samlingen settes alle i par med en annen i gruppen.
Skal du coache en annen trenger du 3 ting: Du må vite målet/fremtidsbildet, du må ha tillatelse og du må ha tillit!
Som det ble sagt på samlingen, det viktigste er å stille åpne spørsmål og lytte. Tre viktige spørsmålene å stille er:
- Hva har du gjort bevisst annerledes ifht det vi gjorde på forrige samling – be om konkrete eks? 
- Hvordan kan dette hjelpe deg mot ditt fremtidsbilde/forretningsmål?
(Hva har du gjort bevisst for å nærme deg ditt forretningsmål?)
- Hvordan har du utfordret din komfortable sone
Så del målplaner og hjelp/utfordre og støtt hverandre
 

Sørg for at det blir en fortsatt strålende uke så sees vi torsdag 19. september.


Samling 6

TUSEN TAKK for en inspirerende samling 5!
 
Det var herlig å se alle fulle av energi, kreativitet, overbevisning og med glimt i øyet! Å by på seg selv gir mange fordeler. Flere hadde gjennombrudd med tanke på å engasjere og overbevise! Tenk hvor mye som bor i oss - det gjelder bare å lete det frem!

Reflekter over hva vi har vært gjennom så langt og ha målplanen din nær deg, slik at du gjennomfører aktivitetene dine både på jobb og hjemme. Resultatet vil bli at du får nye erfaringer.

Ta en titt på målet ditt, er det utfordrende og attraktivt? Begynn dagen med å bestemme deg for hvordan du skal utfordre deg selv og hva du skal gjøre annerledes, da vil du gradvis nærme deg ditt overordnede mål. Send en oppdatert plan til leder med kopi til meg og din veileder – den blir et viktig verktøy på evalueringssamtalen (se tips for utfylling av aktiviteter under).

Fortsett å jobbe med ditt "endre vane" mål, ditt stressmål og samarbeidsmålet (delmål 2, 3 og 4) - de er avgjørende for at du skal holde fokus og nærme deg forretningsmålet ditt.

Hold deg selv ansvarlig for å bruke innlevelse og overbevisning i din kommunikasjon ved første mulige anledning. Alle forpliktet seg til konkrete aktiviteter!

Og ha i mente at hvordan du sier ting og hvordan du bruker kroppsspråket ditt har like stor betydning som hvilke ord du bruker!

Til neste gang er vi forberedt på:

 • 2 min presentasjon der vi gjør våre ideer tydelig (LIONO s. 6.4 og 6.5) (ta med fysisk bevis/illustrasjon) Da blir du husket! Dette er din mulighet til å lære oss andre noe nytt fra din jobb eller arbeidsgiver. Du kan også forklare en prosess. Det viktigste er å bruke 2-3 nøkkelord når du skal forklare og at disse nøkkelordene gjentas i oppsummeringen (ingen nye ord inn her). Start gjerne med et spørsmål eller en påstand for å fange oppmerksomheten og legg på en selgende/inspirerende avslutning.
 • Fortsette å teste tilnærminger 1-9 og 10-21 og HAR modellen.
 • Les kap 6 i manualen

Sjekk også ut at du vet eksakt når du og din leder skal møte på evalueringssamtale hos oss på Lysaker Torg 35 (for de som ikke har fått beskjed om annet) – vi starter etter samling 6. Vi sees! Er det noe du vil diskutere eller bare prate om, ikke nøl med å ta kontakt for en samtale.

Oppdatere målplan;
Vi tar neste steg i målplanen og fyller i konkrete aktiviteter.
Tips: når du lager aktiviteter, ha fokus på følgende: når skal aktiviteten gjennomføres, og hvordan skal vet jeg at jeg har gjort det?
Hva skal du gjøre (annerledes enn før) i hvilke konkrete situasjoner? Hvilke tilnærminger kan jeg fokusere på som konkrete aktiviteter?

Aktivitetene skal være SMARTE så du skal kunne svare;
1. ja, har gjort det eller
2. nei, har ikke gjort det

Samling 7

Hei alle og takk for en fin samling i går.

I går så vi tydelighet i kombinasjon med innlevelse, engasjement og kreativitet!
Alle kom seg opp og fant konkrete eksempler på stående fot uten store anstrengelser og i tillegg klarte vi å lage bro fra foregående tema. Bra jobba folkens! Ta mot til deg i neste møte på jobben også og del av din erfaring. Har du et konkret eksempel vil du få tilhørerne med deg og budskapet vil bli husket.

Mandag 7. oktober begynner evalueringssamtalene. Møt i god tid og ta med deg din leder.

Ta med 3 eksemplarer av din oppdaterte målplan som du også har delt med din sjef til møtet hos oss på Lysaker Torg 35 (hvis ikke annet er avtalt). Ha som regel at oppdaterer du din plan, så sender du samtidig den oppdaterte versjonen til meg og din gruppeleder!

Ønsker alle en fin uke og husk å jobbe med ditt delmål 4 hvor du jobber med en person/gruppe som du vil ha et spesifikt resultat fra gjennom å bruke minst en samarbeidstilnærming 10-21. På neste samling skal du rapportere tilbake på din erfaring rundt det og samtidig motivere oss til handling ut fra din erfaring!! Det er en 2 min HAR rapport (s. 7.5) (forpliktelsen ble gjort på side 4.31 i samling 4). Ta kontakt om det er noe du lurer på eller vil diskutere.

Hvordan tar du ansvar for du er tydelig i ditt budskap? Husk å teste og gjøre dine ideer tydelig i den situasjonen du skrev ned i manualen din på samling i går. Da vil du klare å være tydelig og få gjennom ditt budskap.

Les igjennom kapittel 7 i deltager manualen. Om du også følger lesehenvisningene til bøkene, vil det være mye lettere for deg å se den røde tråden gjennom prosessen på vei til ditt mål.

Hvordan vinne venner Del IV kap 1-5, Grip Ordet Del V kap 12-13

Samling 8

Hei og takk for en engasjerende samling i går! 

Mange har bevisst jobbet med samarbeidstilnærmingene for å skape samarbeid og resultater. Erfaringen fra i dag viser at mye skjer bare vi selv stepper opp og tar initiativ. Det ble også gode diskusjoner rundt siste settet av tilnærminger (22-30) - hvordan vi alle kan ta lederskap.  Og vi fikk trene på inngangen til den nødvendige samtalen som vi skal jobbe med til samling 9, delmål 5.

Neste gang skal du rapportere hvilke konkrete (målbare) resultater du har fått igjennom å jobbe med ditt endrevanemål (delmål 2) s. 8.14 (alle husker tape biten?). Det er en 1,5 min HAR modell. Du skal også forberede Ros (navn, styrke, bevis) S. 8.6 til de andre i din gruppe i programmet. Du kan gjerne skrive ned på et kort og overlevere.

Det er kapteinens oppgave å utfordre slik at alle har et resultat å rapportere mht «Endre vane» målet - hva er resultatet (tid, kvalitet el.) Nye kapteiner ble valgt på samling i går.

Sørg for at du kommer i gang med den nødvendige samtalen (delmål 5) der du skal påvirke innstillingen til en kollega (en som har en dårlig vane, slurver, forsurer miljø, ikke holder tidsfrister, ikke leverer bra nok kvalitet, noe du trenger si ifra om).  Forpliktelsen står på s. 7.13 og vi skal rapportere tilbake på samling 9. Dette er det siste delmålet vårt (delmål 5).

Det du trenger for å påvirke en annens innstilling:
1. tillit,
2. mot
3. En kort samtale

Et tips er å se de siste 9 tilnærmingene 22-30 på You Tube, anbefaler spesielt 24, 26 og 29:-) www.youtube.com. Søk på eks "secrets of success dalecarnegie 24"

Er det noe som er uklart - still spørsmål, resultatet er mest sannsynlig at du får mer ut av treningsperioden og når dine mål!

Med ønske om en fortsatt strålende uke og for noen av dere - velkommen til evalueringssamtaler, med deg har du 3 eksemplarer av din oppdaterte målplan.

Gikk du glipp av samlingen? Sørg for å få en gjennomgang av påvirketilnærmingene og hjelp til å sette påvirkemålet.

Til sist vil jeg minne dere på at det ikke er samling neste uke - så neste samling er 24. oktober. Mye tid til testing og jobbing mot forretningsmålet 🙂

Samling 9

TAKK for stemningsfull og engasjerende samling i går ettermiddag!!

Ingen tvil om at verdsetting bygger selvtillit og at «pepping» av seg selv kan bidra til å øke engasjementet og overbevisningen.  Inspirerende å se hvor støttende alle er overfor hverandre. Og at alle tørr å utfordre hverandre. Mengder av energi, entusiasme og rett innstilling inspirerer!

I går  viste vi at vi får til akkurat det vi vil og bestemmer oss for.  Det ligger i vår egen innstilling. Og ofte er det SMÅ, SMÅ endringer som gjør STORE forskjeller i hverdagen.

Nå gjelder det å ha fokus på hvordan du skal fortsette den gode vanen du fortalte om i dag, og for noen av oss; starte nye.

TS Elliot sa "Only those who risk going too far can possible find out how far one can get....." 

Neste torsdag skal vi ta risiko og trene vår egen fleksibilitet. La høye hæler og skjørtet ligge igjen hjemme 🙂 Ta mot til deg (peppe deg) med tanke på å gjennomføre den nødvendige samtalen som vi skal rapportere på neste gang (delmål 5 s. 9.6) Gi ros med bevis til minst to personer på jobb som du vanligvis ikke gir ros til, og du vil mest sannsynlig få en positiv opplevelse (den hvite lappen).

Ny kaptein ble valgt. Kapteinen sørger for at 2 og 2 snakker sammen før vi treffes igjen – slik at alle kan rapportere på «den nødvendige samtalen» delmål 5 (2 min HAR)
Ha en god uke og sørg for at du er den personen som FÅR ting til å skje!

Her er link til en artikkel jeg syntes det var verdt å lese.

Samling 10

Takk for en ettermiddag full av lederskap, energi, humor og fleksibilitet – det er lenge siden jeg har ledd så mye 🙂 Takk for at alle er trygge og byr så mye på seg selv!

Vi viser at grensene kan tøyes, slik at vi i fremtiden lettere kan håndtere utfordrende situasjoner og være modige. Vær modig og ta sjanser på jobben, det kan være du får resultater du ikke en gang trodde var mulig!

Dale Carnegie sa: Take a chance! All life is chance. The man who goes farthest is generally the one who is willing to do and dare!

Ta med deg denne neste gang du kjenner det i magen og har mest lyst til å la være, da vil du finne ut at du håndterer og kan mer enn du tror. Nå vet vi at forutsetningen for å være fleksibel og endringsvillig er at vi er trygge, åpne, positive, modige og ikke er redde for å feile. Hvordan skaper du dette på jobben? Får du det til er sjansen stor for at flere presterer bedre og det blir morsommere på jobben.

Hva kan du gjøre for å holde gruppen ansvarlig for hverandres utvikling? Det er lov å utfordre hverandre og kapteinene! Vi valgte nye kapteiner sist som tar ansvar 🙂

Når vi møtes på torsdag ser vi frem til å høre hvordan alle har jobbet for å håndtere stress/press/uro på en bedre måte (delmål 3), og hvilke resultater det har medført. Du får 2 minutter og skal benytte HAR strukturen (s. 10.11). Spør også to kollegaer og en bekjent hvordan du er som lytter (be de være ærlige, si at du går på kurs). Les kapittel 10 i deltagermanualen, så er du forberedt på hvordan vi skal trene på å håndtere uenigheter og opprettholde kommunikasjonskanalene. Tenk gjerne igjennom hvilke innvendinger du vanligvis møter.

Er det noen som ønsker å invitere noen andre kolleger i tillegg til sin sjef på avslutningen 21. november, så er det fint om Ingrid får beskjed innen 7. november

Verdt å lese om lytting

Minner også om at samling 11 gjennomføres tirsdag 12. november og ikke torsdag.

Samling 11

Takk for deling av mange sterke, personlige innsikter i går.

Stress og uro, hva er det egentlig? Ut fra det vi hørte i går, er jeg mer og mer overbevist om at det er det vi selv tillater oss at det skal være. Vi har ofte svarene selv og ut fra det må vi handle - gjøre annerledes, og kanskje be om hjelp:-) Da vil vi oppleve mestring, bli tryggere og dermed håndtere stress og uro på en mer positiv måte.

Tenk deg muligheten for å unngå konflikter selv om du og dine kolleger har ulike synspunkter. Ville det ikke være bra om de andre iallfall lyttet til ditt standpunkt - i stedet for å angripe eller gå i forsvar? Da skal du fortsette å trene på støtdemper, bro og trakten (eksempel, eksemplet viser, derfor mener jeg at..) - resultatet blir at du får frem dine synspunkter og samtidig viser respekt for dine kolleger.

Til neste samling utfordres alle til å overraske oss - la oss se alt det du har jobbet med disse månedene når du skal holde dine presentasjoner:-)

Gode mellommenneskelige relasjoner 90 sek. pres. s. 11.9 - Ingen HAR men avslutt med hvilke tilnærminger du skal utfordre deg selv til å praktisere fremover.
Inspirere med følelser 2 min HAR s. 11.13 - fortell om person/situasjon som har inspirert deg i løpet av din yrkesmessige karriere.
Trene på trakten og håndtere innvendinger - støtdemper, bro, eksempel, eksemplet viser, derfor synes jeg......- Da tar vi utfordringen og tester minst en gang per dag til vi sees neste uke (jobb+hjemme). Vi sees førstkommende TIRSDAG 11. NOVEMBER.

Med ønske om en strålende fredag og helg.