Viktigheten av relasjoner

Jeg tror de fleste er enig i at mellommenneskelige relasjoner er viktig både privat og på jobb. Sosiale relasjoner er bra for din mentale og fysiske helse, og øker sjansen for et langt liv (1), og gode jobbrelasjoner påvirker din motivasjon, trivsel, produktivitet og selskapets resultater (2).

Det høres med andre ord ut som en god investering av tid og energi, å skape gode relasjoner til de vi omgås med på jobben.

Tillit blir trukket fram som en av, om ikke den viktigste faktoren for relasjoner (3)(4). Så når vi snakker om å skape gode relasjoner, går det hånd i hånd med å bygge og opprettholde toveis tillit.

Dette er en essensiell del av Dale Carnegies prosess Kommunikasjon og lederskap. Vi sier at relasjoner og tillit må være på plass som et fundament for å kunne skape effektive samarbeid og for å kunne positivt påvirke andre gjennom lederskap, som vist av lederskapspyramiden.

Lederskapspyramiden

I denne artikkelen vil du derfor kunne lese om:

  1. Hvordan skape relasjoner basert på tillit
  2. Konkrete tilnærminger
  3. Hva du kan gjøre allerede i morgen


Tillit skapes ved å dykke under overflaten

Tenk på den person du stoler mest på i verden. Hva er det med akkurat den personen som gjør at du har tillit til han eller henne?

Mest sannsynlig har personen flere gode kvaliteter du verdsetter. Jeg er også helt sikker på at du valgte en person du kjenner veldig godt – ikke noen du bare så vidt vet navnet på.

Så mye som 90% av et isfjell befinner seg under overflaten og ute av syne. Jeg vet ikke prosentsatsen, men slik er det med oss mennesker også – det aller meste av det som gjør deg til deg, er ute av syne for de du møter. Tillit fordrer at vi vet mer om hverandre enn bare det som vises på overflaten. Og det igjen krever to ting av oss:

For det første må vi gjøre det en kollega av meg har som et av sine mange mantra: Ta med hele deg på jobb. Vi må tørre å være åpne og vise mer av oss selv enn det helt overfladiske, og noen ganger snakke om andre ting enn det faglige.

For det andre krever det at vi tillater og oppfordrer andre til å vise mer av seg selv. Vær med på å skape en positiv kultur med psykologisk trygghet og ha en intensjon om å bli kjent med de rundt deg på et dypere plan.

Jeg må understreke at jeg ikke påstår at det å bygge gode relasjoner alltid er enkelt. Det meste som har med mellommenneskelig interaksjon er svært komplisert. Men jeg har en god nyhet – om det ikke er enkelt å bygge relasjoner, har du i hvert fall svært mange muligheter til å gjøre det.

Du har mest sannsynlig mange kontaktpunkter i løpet av en vanlig arbeidsdag, om det er fysisk, på telefon, eller over video. Hver lille interaksjon er en mulighet til å skape en tettere relasjon. Og det finnes noen tilnærminger som hjelper deg godt på vei.


Noen konkrete tilnærminger

I Dale Carnegies 30 tilnærminger for ledere, hentet fra boken How to Win Friends and Influence People, handler de første ni tilnærmingene om å bygge relasjoner basert på tillit. La oss se nærmere på noen av de, og hvordan du kan bruke de i praksis.


Kritiser ikke, døm ikke, klag ikke

Vi har nok alle opplevd å bli tappet av energi når noen alltid klager på det som ikke går deres vei. Det som er verdt å tenke over er at mest sannsynlig har noen andre opplevd at det i situasjoner er vi som tapper dem for energi.

Selv tar jeg meg i å noen ganger ønske å kritisere andre om de er fundamentalt uenig i hvordan en oppgave bør løses. En innstilling om at «du tar feil, jeg har rett» er selvfølgelig ikke et godt utgangspunkt for en relasjon. Heldigvis har jeg lært meg å vri den første tanken om at «du tar feil» over til «hvorfor tenker du slik du tenker?» Det viser seg at svært ofte er vi ikke så fundamentalt uenige likevel.

Det er absolutt lov å være misfornøyd, men hvordan noe tas tak i har mye å si for både oss og de rundt.

Vær den energiskapende kollegaen andre gleder seg til å møte.


Gi ærlig og oppriktig ros

Du vet den følelsen av å være utslitt etter arbeidsdagen av alle de positive tilbakemeldingene du har fått? Nei? Ikke jeg heller.

Tvert imot er vi mennesker avhengig av at noen ser oss, gir oss ros og anerkjennelse. På jobb fungerer det som en energiinnsprøytning og gjør at vi presterer bedre (5).

Så hvorfor er vi ikke selv flinkere til å gi ros til de rundt oss, når vi ser de har gjort noe bra? Eller enda bedre, ros for hvor bra de er? Kanskje tror vi at de ikke trenger det, eller at noen andre sikkert har gitt de ros allerede. Og dessuten er vi travelt opptatt med vårt eget akkurat nå.

Da jeg startet i Dale Carnegie opplevde jeg flere av mine arbeidsoppgaver som skumle. En mandag morgen var jeg nervøs før en telefonsamtale med en tidligere kursdeltaker. Samtalen gikk bra og i det jeg legger på utbryter kollegaen min Sebastian «Wow, Sjur! Jeg lærer så mye av å høre på deg!». En kort tilbakemelding som ikke bare gjorde mandagen og uka bedre. Den kommentaren tenker jeg fremdeles tilbake på når jeg trenger en ekstra «dytt bak».

Si det med en gang, når noen fortjener ros.


Vær genuint interessert i andre mennesker

Jeg vil argumentere for at absolutt alle du møter har noe interessant med seg. Alle har historier, erfaringer, egenskaper og interesser, som vi gjerne skulle ha hørt mer om. Personlig syns jeg de aller kuleste samtalene er de hvor den andre personen deler sin lidenskap over noe jeg ikke kan noe som helst om.

Motsatt blir jeg alltid glad når noen viser mer enn forventet interesse for noe jeg har gjort, eller når jeg forteller om noe jeg interesserer meg for. Resultatet blir at vi forstår hverandre og hverandres handlinger bedre. Som tidligere nevnt en nøkkelfaktor for å skape tillit og sterke relasjoner.

Hva blir effekten om vi gjør det til vårt daglige oppdrag å lære mer om de vi omgås med?

Lær så mye interessant som mulig om de du møter.


Hva kan du gjøre allerede i morgen?

Det er lett å finne gode tips og råd på internett. Det er derimot mer krevende å faktisk implementere det du har lært inn i hverdagen din og skape positive vaner.

Har du lyst på en utfordring?

Nei

Det er greit. Bare husk at det er utenfor komfortsonen endring skjer.

Ja

Det er riktig innstilling!

Utfordring: Velg én eller flere av punktene under som du ikke i utgangspunktet ville gjort, skriv det ned på telefonen og gjennomfør det din neste arbeidsdag.

  1. Bestem deg for en person du skal lære noe helt nytt om neste gang dere møtes. Gjerne noen du ikke kjenner så altfor godt.
  2. Send en SMS/Chat-melding/e-post til noen, med ros for noe de har gjort, eller hvordan de er.
  3. Still ett av disse spørsmålene neste felles lunsj eller kaffepause:
    – Hva er noe dere er skikkelig stolt av, som få vet om?
    – Hva er den viktigste verdien i livet deres?
  4. Fortell en kollega en historie om noe du har opplevd, som har påvirket hvem du er i dag.

Bonus: Send meg en e-post og fortell hva du skal gjøre, eller hva du gjorde og hvordan det gikk. Jeg heier på deg!

Du kan laste ned alle Dale Carnegies 30 tilnærminger for ledere her. De inngår i en del av metodikken i vår mest populære trening Kommunikasjon og lederskap, som du kan laste ned programbladet til, eller bli med i en kostnadsfri introduksjonsworkshop for.

Om du har tilbakemelding på det du har lest setter jeg stor pris på å få høre det på sjur.hansteen@dalecarnegie.com

Takk for at du leste!

– Sjur


Kilder:

  1. Umberson og Montez (2011) Social Relationships and Health: A Flashpoint for Health Policy, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150158/
  2. Dysvik, Carlsen og Skerlavaj (2016) Gull i gode relasjoner, https://www.bi.no/forskning/business-review/articles/2016/09/gull-i-gode-relasjoner/
  3. Paul J. Zak (2018) Creating A High-Trust, High-Performance Culture, https://rework.withgoogle.com/blog/creating-a-high-trust-performance-culture/
  4. Kristin Ryba (2019) 6 Factors That Make or Break Working Relationships, https://www.quantumworkplace.com/future-of-work/6-factors-that-make-or-break-relationships-at-work
  5. Espen Syse Houge (2020) Derfor er takknemlighet og anerkjennelse så viktig for arbeidsplassen, https://psykologisk.no/2020/08/derfor-er-takknemlighet-og-anerkjennelse-sa-viktig-for-arbeidsplassen/
Categories: Ledelse