Hvorfor ikke bestemme deg for å jobbe med å redusere stress og uro?

De fleste av oss vil trolig aldri bli helt kvitt stress. Ifølge ledertrener Grete Valseth i Dale Carnegie Training Norge kan flere av oss likevel jobbe med oss selv for å håndtere bedre uro og krevende situasjoner. I denne artikkelen gir hun deg konkrete råd til hvordan du på en enklere måte kan håndtere stress.

Men hva er stress?

De fleste av oss lever et hektisk liv. Mange av oss må kunne balansere mellom å få tid til jobb, studier, familie, fritidsaktiviteter og trening. Tidsklemma kan by på utfordringer, og mange kan føle at de ikke strekker til. Det som uroer oss og hvordan vi reagerer, er ifølge Grete Valseth svært individuelt.


– Stress henger ofte sammen med selvtillit og selvbilde. Det er likevel individuelt hvordan vi håndterer uforutsette ting som dukker opp, forklarer hun, og legger til:

– Det er likevel vanskelig å definere hva det egentlig betyr å være stresset. For noen betyr dette at de ikke kan påvirke et resultat. Andre blir urolig av at ting er uavklart. Mange sliter med krav og tidsfrister, noe som fører til en følelse av at en ikke strekker til, og dette kan også skape sterk uro, forklarer hun.

Noen vil oppleve en fysisk reaksjon når stresset kommer: Ubehag, hjertebank og anspenthet. Andre vil reagere på stresset med å trekke seg unna. Hva som utløser stress, er også forskjellig.

– Stress trenger ikke bare å være knyttet til det du ikke rekker å gjøre. Stress er noe som påvirker deg i negativ forstand fordi du kanskje ikke har kontroll. Stress handler mye om kontroll, eller rettere sagt følelsen av mangel på kontroll, understreker ledertreneren.

– Ikke et nytt fenomen

Grete tror ikke vi nødvendigvis er mer stresset nå enn tidligere:

– Dale Carnegie skrev bestselgeren «Lev livet uten bekymringer» for over 70 år siden fordi han stadig møtte folk som trengte hjelp til å håndtere tankene sine, forklarer Grete. Hun påpeker at forskjellen mellom den gangen og i dag kan være at det er mer fokus på stress, uro og utbrenthet.

Mange opplever høye krav til fornying og endring, og at vi skal rekke mer på kortere tid. Grete mener at vi selv kan velge hvordan vi skal håndtere dette:

– Presset kan nok for enkelte oppleves som massivt, og det er nok også reelt for enkelte. Men da er det viktig å stoppe opp og finne ut av hvor presset kommer fra: Er det på grunn av oss selv eller de rundt oss?

Mediene og eksperter forteller oss at stress er farlig. Men kan stress faktisk også være positivt? Sjekk ut psykolog Kelly McGonial sin Ted talk: «How to make stress your friend». Hennes refleksjoner og forslag til hvordan du kan redusere stress vil kanskje overraske!

Bestem selv: Stress kan styres

Ifølge Grete kan de fleste av oss bestemme seg for hva vi velger å bruke tid på og hva vi velger å uroe oss for. Hun understreker at det er flere ytre og indre faktorer som kan påvirke hvordan vi har det.

– Det er viktig å være klar over at enkelte ting kan vi påvirke og gjøre noe med, mens andre ting har vi rett og slett ingen makt over. Mye av det vi stresser med, er ting vi ikke kan påvirke, og vi bør ha fokus på å legge det til side, forklarer Grete.

Hvordan kan du lykkes og trives bedre i din rolle?

I programmet Kommunikasjon og lederskap fokuserer du på det som er viktig for deg innen relasjonsbygging, struktur, stresshåndtering, kommunikasjon og lederskap – og jobber alltid med reelle problemstillinger i din arbeidshverdag og konkrete mål du setter deg.


Hun viser til Dale Carnegies tanker rundt dagtette rom:

– Prinsippet rundt å leve i dagtette rom betyr at du skal fokusere på det som er her og nå. Dette betyr at det er unødvendig å bruke energi på det som har hendt eller hva som kan skje i fremtiden, forklarer hun, og understreker:

– Det som skjedde i går, det har skjedd, og det får du faktisk ikke gjort noe med.

Grete påpeker også viktigheten av å være til stede.

– Det jeg legger i dette begrepet, er å ikke tenke på det som har skjedd, og det som skal eller kan skje. Det handler om å være tilstede her og nå, jobbe med det du skal jobbe med og ikke fokusere på alt du burde ha gjort. Jeg tror uansett ikke det finnes et fasitsvar som passer alle, forklarer hun, og legger til:

– Du kan prøve å tenke: «Hva er det verste som kan skje?». Etter at du har fått klarhet i hva som faktisk er det verste som kan skje, må du jobbe med å slå deg til ro med det.

Grete mener likevel det er viktig å be om hjelp dersom stresset blir et for stort problem:

– Dersom du ikke vet hvordan du skal løse ting, så kan et godt råd være å be om hjelp fra andre eller en fagperson om hvordan du skal håndtere det du opplever som vanskelig.


Få oversikt – sett ting i perspektiv

Grete innrømmer at hun iblant kan kjenne på stresset. Hun understreker at håndtering av stress er noe som må jobbes med kontinuerlig, ofte daglig.

Hun påpeker at de fleste av oss har muligheten til å jobbe med å flytte fokus fra det som tar energi fra oss.

– Mye av det vi uroer oss for, er jo ting som faktisk ikke skjer. I tillegg har vi ofte en tendens til å tenke at alt haster. Men slik er det sjelden, forteller Grete.

Hun understreker også at folk kan bli stresset bare ved tanken på alt som må bli gjort. Det gjelder altså å sette stresset i perspektiv og være bevisst på hva det er som skjer, og hva det er jeg kan gjøre nå. Her kan et enkel råd være å skrive ned hva det er du trenger å gjøre. Hjelpemidler som kalender på mobil eller huske-apper som Wunderlist, kan også være med på å skape en bedre oversikt.

– Jeg noterer ned ting som må gjøres, på post it-lapper. På denne måten har jeg en god oversikt over hva jeg må ta tak i. Etter at jeg er ferdig, krøller jeg lappen sammen og kaster den. Det å kunne kaste en slik lapp gir meg en god følelse. For meg er det å fullføre oppgaver en viktig del av det å håndtere stresset, sier Grete Valseth.

Ledertrener Grete Valseth mener de fleste av oss kan lære å håndtere belastninger og uro på en bedre måte. I programmet Kommunikasjon og lederskap er det blant annet satt fokus på å håndtere stress og kommunisere med gjennomslag. Det blir også jobbet med å endre dårlige vaner, og her står ofte stress sentralt.

Vil du ha en smakebit på hvordan det er å delta på det verdenskjente Dale Carnegie-programmet Kommunikasjon og lederskap? Les mer om våre kostnadsfrie workshoper her.

Sjekkliste for å ta bedre kontroll over stress

  1. Hva er det verste som kan skje?
  2. Hva kan jeg egentlig gjøre?
  3. Når kan jeg bestemme meg for å gjøre dette?
  4. Når skal jeg begynne å gjøre dette?

Ledertrenerens 3 tips:

  1. Fysisk aktivitet: Grete tror at det å være fysisk aktiv, er en forutsetning for å kunne yte maksimalt. Hun opplever at mange finner fysisk aktivitet viktig for å kunne håndtere stress. Hun mener at mental og fysisk styrke hører sammen. Flere opplever også at det å være aktiv kan bidra til å få tankene bort fra bekymringer. Hun understreker at hver enkelt må finne ut av hva som fungerer best.
  2. Meditasjon: Grete har selv funnet ro i å meditere om morgenen. I en periode hun opplevde som stressende, startet hun hver morgen med å fokusere på pusten og meditere i ni minutter. Dette hjalp henne til å føle seg sterk og bedre forberedt. Hun mener at alle kan avse ni minutter, og at det er en god investering.
  3. Ryddig: Ikke undervurder effekten av å ha et ryddig skrivebord: Å rydde arbeidsplassen kan også være med på å «rydde opp i hodet». Her kan du legge vekk de tingene som ikke haster, og slippe å ha fokus på disse daglig. Dette kan gjøre det lettere å fokusere på det du trenger å gjøre der og da. Ta en ting om gangen. Gjør aktiviteten helt ferdig, i stedet for å jobbe med flere oppgaver samtidig.


Hvordan kan vi bidra til å du når målene dine?

Lurer du på hvordan vi kan hjelpe deg, ditt team eller selskap til å prestere bedre? Eller ønsker du bare en prat om dine utfordringer på jobben? Fyll inn skjemaet under så tar vi kontakt med deg.

.

Fornavn
Etternavn
E-post
Selskap
Telefon
Ved å huke av boksen bekrefter du at du godtar at vi lagrer data om deg i henhold til vår personvernerklæring


Categories: Stresshåndtering